Ga direct naar inhoud
Nieuws

Start beheerwerkzaamheden op diverse locaties Genhoes

16 februari 2023 | Bianca de Craen

Vanaf februari starten er diverse beheerwerkzaamheden bij Genhoes. Alle werkzaamheden zijn gericht om de unieke, en vaak zeldzame, Zuid-Limburgse natuur in stand te houden en daar waar mogelijk verder te laten ontwikkelen.

De Däölkesberg

Kalkgraslanden, kalkrotsen en kalkgroeves

Kalkgraslanden en kalkrotsen in Nederland zijn zeldzaam. Maar in het Zuid-Limburgse land komen ze nog wel voor, zoals op de Däölkesberg. Echter, doordat de kalkrotsen langzaamaan verdwijnen onder de begroeiing, kunnen de specifieke kalkrots-flora zich niet meer verder ontwikkelen.



Door het terugsnoeien en verwijderen van struiken en jonge opslag van o.a. iepen en bramen, komt er meer ruimte en (zon)licht op de kalkrotsen. Hierdoor kunnen pioniersoorten die specifiek op kalkrotsen voorkomen, zoals o.a. bleek schildzaad en tengere veldmuur zich weer volop ontwikkelen. Het werk wordt handmatig gedaan of door middel van bosmaaiers. Op de steilere delen bij de Däölkesberg wordt dit gedaan door gebruik te maken van abseiltechnieken. Een klusje wat een waar schouwspel is om te zien. Met een beetje geluk kun je dit vanaf het wandelpad zien.



Ook de voormalige kalkgroeve in het Biebos, is bijna niet meer zichtbaar door de begroeiing. De struiken langs de randen en een gedeelte achter de kalkgroeve, worden verwijderd. Hierdoor valt er meer licht op de kalklaag, waardoor ook daar specifieke kalksoorten als zeegroene zegge en Christoffelkruid meer kansen krijgen om zich te ontwikkelen.



Graslandbeheer en schapen

Ook de kalkgraslanden in Zuid-Limburg zijn een uniek verschijnsel in Nederland. Om deze graslanden te behouden en verder te laten ontwikkelen, zet Natuurmonumenten in op intensief graslandbeheer. In de winter grazen de schapen op de graslanden en in de zomer wordt er extra gemaaid. De specifieke kalkgrasland-plantjes, zoals de kleine pimpernel, duifkruid en de knolboterbloem, krijgen daardoor meer kansen om te groeien. Dit kalkgraslandbeheer wordt o.a. bij Walem en Strucht ingezet.



Bij de gebieden waar de schapen in de winter gaan grazen, komen een aantal wolfwerende schapenrasters. De schapenrasters vormen een kraal waarin de schapen in de avonden en nachten verblijven. De rasters zijn 1,20m hoog en met stroomdraad voorzien.

Hakhoutbeheer en graften

De werkzaamheden in het Biebos en rondom het perceel van Sibbergrubbe pakken positief uit voor de achterliggende hakhoutbossen. In de hakhoutbossen wordt hakhoutbeheer of middenbosbeheer uitgevoerd. De bossen worden dan periodiek en perceelsgewijs gesnoeid. Dit beheer zorgt ervoor dat veel licht op de bodem van het hakhoutbos kan komen. In combinatie met de kalkhoudende grond, levert dat een weelderige plantengroei op, zoals met duizendguldenkruid en vele soorten orchideeën. Ook allerlei insecten, spinnen, slakken en paddenstoelen profiteren van dit hakhoutbeheer. Vroeger was het hakhoutbeheer voor houtgebruik (het maken van stelen, voorwerpen en voor brandhout) en nu dus vooral voor het natuurbeheer; voor de vele soorten planten en dieren.

Ook de bossen op de graften worden in de werkzaamheden meegenomen. Graften zijn van oudsher gemaakte traptredes in het landschap, begroeid met bomen en struiken. Vroeger werden deze vooral gebruikt voor o.a.  veekering en/of als hakhoutbossen. Door het snoeien komt er meer licht op de graslanden naast de graften, waardoor ook daar de ontwikkeling van kalkgrasland bevorderd wordt.

Al deze ingrepen zorgen voor meer biodiversiteit én laten het mooie, unieke kalkrots-landschap van Zuid-Limburg zien. Ga er op uit en geniet van dit mooie, unieke landschap!

 

Bianca de Craen
Bianca de Craen