Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

De Volmolen Epen

De Volmolen is een van de mooiste molens in het Geuldal. Regelmatig is de molen open voor bezoekers.

De Volmolen Epen

Het bekendste gebouw in het Geuldal is waarschijnlijk de Volmolen bij Epen. De molen was een onderdeel van de Vaalser lakenindustrie. Door de ligging van de molen aan de Geul was er veel water beschikbaar om te kunnen vollen, het vervilten van wol. Zo’n grote hoeveelheid water was er niet in de omgeving van Vaals.

Vollen verbetert de kwaliteit van geweven wollen stof. De stof wordt in grote eiken kuipen gelegd, die zijn gevuld met een mengsel van volaarde (een soort klei), lijnzaadolie, ranzige boter, urine en water. Stampers, aangedreven door de waterkracht van de Geul, drukken de stof plat. Veertien uur later zijn de wollen lakens viltig, ruwer en sterker geworden.

In een serie over de watermolens in het Krijtland, heeft Henk Kroese ook de Volmolen in beeld gebracht.Video of 2016-31-08 Koetsje durch 't Krijtland Watermolens deel 8

De geur aan de Geul!

De voor het vollen benodigde urine en ranzige boter loosde men na gebruik in de Geul. Niet vreemd dus, dat de Volmolen buiten de dorpskern van Epen is gebouwd!

Graanmolen

In 1872 is de Volmolen omgebouwd tot graanmolen. Het graan dat er vandaag de dag door vrijwillige molenaars gemalen wordt, komt van natuurakkers en gaat naar een biologische veehouderij.

Openingstijden 2019

Reguliere opening; steeds van 13.00 tot 17.00;
23 februari, 9 en 23 maart, 13 en 27 april, 25 mei, 8 en 22 juni, 13 en 27 juli, 10 en 24 augustus, 28 september, 26 oktober, 9 en 23 november

Bijzondere dagen;
11 Mei - Nationale Molendag (10.00-17.00 uur)
14 September - Open Monumentendag (13.00-17.00 uur)
6 Oktober - Limburgse Molendag : wegens werkzaamheden aan Geul en vistrap is de molen gesloten.

Volmolen

Volmolen

Gebouwencomplex

Het complex ligt tussen de Geul en een gegraven molentak. In de molentak werd water opgestuwd om het verval van het water bij het waterrad te vergroten. De gebouwen, een molenhuis en een boerderij met aangebouwde schuren, staan om een binnenplaats.

Opvallend zijn de gevels van het molenhuis, die zijn opgetrokken in diverse soorten lokaal voorkomende breuksteen. De metsel- en voegmortel zijn van een zanderige kalkmortel met een typerende geelbruine kleur, die streekeigen is door de toepassing van plaatselijk gewonnen zand. Ook het bakhuis heeft gevels van breuksteen. Dit bakhuis staat wegens brandgevaar aan de overzijde van de molentak. Binnen is de bakoven nog aanwezig.

  • Bouwjaar: Tweede helft 18e eeuw
  • Architect: Onbekend; streekeigen bouwstijl
  • Status: Rijksmonument
Geuldal Volmolen

Geuldal Volmolen

Bezoekersinformatie

Bereikbaarheid

logo