Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Griend

luchtfoto Griend oktober 2017

Vogeleiland

‘Griend is van de natuur. Mensen mogen hier niet komen. Maar als boswachter ben ik er wel eens geweest. In de luwte van het eiland plantten we toen zeegras. Met succes, want het gras sloeg aan. Met deze ingreep zorgden we voor meer voedselrijkdom in de Waddenzee en voor de vogels op Griend. Dit kwetsbare eiland hebben we als Natuurmonumenten al meermalen gered. Daar ben ik echt trots op.’

Cynthia Borras
Cynthia Borras

Boswachter van dit gebied

Meer over Griend
  • Nieuws
  • Routes
  • Agenda
  • Projecten
  • Over het gebied

    Nieuwe diersoort

    Een eiland waar de natuur helemaal de baas is, is best bijzonder in Nederland. Daarom laten we er onderzoek doen. En onderzoek op een bijzonder eiland levert bijzondere resultaten.

    In 2007 herontdekten de vogelwachters een uit Nederland verdwenen nachtvlinder, de stippelrietboorder. In mei 2018 werd een (voor Nederland) helemaal nieuwe diersoort ontdekt. Dit dier kreeg de naam Baltisch driedoorntje. Dit kleine, op een insect lijkend dier, behoort tot de springstaarten. Het aangetroffen exemplaar is zeldzaam in Europa en leeft langs de kust, in zandige duingraslanden en duinen. Net als andere springstaarten heeft het dier een springvork aan het einde van zijn lijf, waarmee hij weg kan springen. Onderzoekers denken dat het een rovende soort is, en dat is best uniek: want de meeste springstaarten leven van schimmels. Maar deze heeft monddelen die wijzen op een rovend bestaan. Waarschijnlijk eten ze aaltjes, eieren van insecten en andere bodemdieren.

    Vogel

    Rosse grutto

    Expeditie Griend

    Tussen Vlieland en Terschelling ligt vogeleiland Griend. In het voorjaar worden er duizenden sterns en meeuwen geboren, zelfs de lepelaar heeft er tegenwoordig een kolonie. In het najaar is het een belangrijke tussenstop voor talloze trekvogels en in de winter worden er grijze zeehonden geboren. Griend is een beschermd natuurgebied die alleen onder begeleiding van de boswachter van Natuurmonumenten één keer per jaar te bezoeken is. Vanuit Harlingen var je naar Griend waar je vervolgens met de boswachter het eiland ontdekt. Onderweg neem je ook afval mee die de zee op het strand van het eiland achtergelaten heeft.

    Ga mee op expeditie!

    Volg de belevenissen van onze vogelwachters op Griend

    Griend is een onbewoond eiland waar elk jaar duizenden vogels hun kuikens grootbrengen. Buiten het broedseizoen is Griend een belangrijke rustplek voor trekvogels en de geboorteplaats van veel jonge Grijze zeehonden. Griend is het hele jaar afgesloten voor het publiek. Tussen 15 april en 15 juli zitten er op het eiland vrijwillige vogelwachters. Door het schrijven van korte blogs delen ze met ons hun belevenissen in de wilde natuur van Griend.

    Lees hier de Blog van de vogelwachters

    Waddenonderzoek

    Tot 2020 onderzoeken we op Griend hoe het eiland zich beweegt, welke rol het speelt voor de trekvogels en de broedvogels én wat de invloed van de Waddenzee is op de vorming van het eiland.

    Volg het onderzoek
    Griend

    Agenda

    Huisje op Griend
    maa 25 sep
    Varen

    Expeditie naar vogeleiland Griend

    Breng een exclusief bezoek aan vogeleiland Griend! Tussen Vlieland en Terschelling ligt vogeleiland Griend. In het voorjaar worden er duizenden sterns en meeuwen geboren, zelfs de lepelaar heeft er tegenwoordig een kolonie. In het najaar is het een belangrijke tussenstop voor talloze trekvogels en in de winter worden er grijze zeehonden geboren. Griend is een beschermd natuurgebied die alleen onder begeleiding van de boswachter van Natuurmonumenten te bezoeken is. Op maandag 25 september organiseren wij expeditie naar Griend, dit is je kans om het eiland te bezoeken!

    Bezoekersinformatie

    Bereikbaarheid

    Huisregels

    Griend

    Nieuws van de boswachter

    Griend

    Wat wij hier doen

    Vogelwachters van Griend

    Elk jaar, vanaf de eerste week van april, verblijven er twee vogelwachters op het Waddeneiland Griend. Tot eind juni beschermen zij de vogels op Griend tegen verstoring. Vroeger bewaakten de vogelwachters op Griend de eieren. Eierdieven hadden het voorzien op meeuweneieren, die toen werden beschouwd als lekkernij. Nu volgen de vogelwachters het broedseizoen van de vogels zoals kokmeeuwen en grote sterns. Maar als lid van Natuurmonumenten ben jij ook een beetje vogelwachter van Griend. Net als in 1956 en 1988, troffen we in 2016 maatregelen om het eiland te versterken, met steun van Provincie Fryslân en Waddenfonds. Ben jij al lid?

    Word lidVolg het laatste nieuws