Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Jonge zeehondjes op waddeneiland Griend geboren

22 december 2015 | Renée Nitters

Dit jaar werden er net voor de kerstdagen vijfenvijftig zeehonden pups geboren op Griend, zo lieten onderzoekers van IMARES Wageningen weten.

Jonge zeehondjes op waddeneiland Griend geboren

Hogere aantallen pups

In 2013 telden onderzoekers veertig pups. Vorig jaar was dat aantal iets lager en bleef de teller steken op achtendertig. Dat er dit jaar vijfenvijftig pups zijn geboren laat zien dat Griend, naast een belangrijk eiland voor broed- en trekvogels, steeds meer voor veel dieren een unieke functie vervult binnen de Waddenzee.

Perfect gebied

In 2008 brachten de grijze zeehonden voor het eerst jongen groot op Griend. Sindsdien komen de dieren jaarlijks terug. Het ontstaan van een ondiepe geul zorgde ervoor dat het eiland voor de zeehonden bereikbaar is geworden. Griend lijkt een perfect gebied voor grijze zeehonden. Omdat er geen mensen mogen komen is het er altijd rustig. Bovendien liggen er duintjes die zo hoog zijn dat ze zelfs bij hoge vloeden boven het water uitsteken.

Vroeger geboren

Het lijkt erop dat grijze zeehonden in de Waddenzee steeds eerder in de winter hun jongen krijgen, volgens onderzoekers van Imares. Vroeger werden de eerste pups midden december gezien, nu is dat vaak al eind november. Dertig jaar geleden werden de meeste zeehonden begin januari geboren. Dat is nu een maand eerder. Wat de exacte oorzaak is, wordt nader onderzocht. Wellicht spelen goede voedsomstandigheden een rol.

Wintergeboorte

Grijze zeehonden werpen hun jongen in de winter, in tegenstelling tot de gewone zeehond die haar jongen in het late voorjaar krijgt. Per worp krijgt het vrouwtje één jong. Jongen worden geboren op afgelegen stranden en onbewoonde eilanden zoals Griend. Bij de geboorte heeft het jong een witte vacht, die na zo'n twee a drie weken weer verdwijnt. De vacht beschermt goed tegen de kou en de vaak snijdende wind, maar maakt het zwemmen lastig. Het jong blijft daarom de eerste weken op het droge. De moeder zoogt het jong zo'n drie weken. Een maand na zijn geboorte gaat het jonge dier zelf op zoek naar voedsel.

placeholder

Waddenzee in de winter, het eiland Griend heeft een kleine grijze zeehondenrpopulatie die in december-januari jongen krijgt.Fotograaf: Martijn de Jonge - pup grijze zeehond -

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo