Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Nieuw zeegras gezaaid tussen Griend en Terschelling

28 april 2016 | Renée Nitters

Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen, Natuurmonumenten en de Radboud Universiteit Nijmegen experimenteren samen met het zaaien van zeegras in de Waddenzee. Eind april reisden ze met elkaar naar een geschikte zaaiplek ten noordoosten van vogeleiland Griend.

Nieuw zeegras gezaaid tussen Griend en Terschelling

Project zeegrasherstel Waddenzee

Zeegrasvelden zijn een belangrijk leefgebied voor veel zeedieren en leveren een bijdrage aan een goede waterkwaliteit. Ze fungeren daarnaast als kraamkamer voor veel vis- en schelpdiersoorten. Het planten van zeegras bij Griend maakt deel uit van het Waddenfondsproject 'Zeegras, herstel van een biobouwer van de Waddenzee'. Dit project omvat een reeks proeven om te onderzoeken wat de beste wijze is om zeegras succesvol terug te laten keren in de Waddenzee. Het experiment bij Griend richt zich op het zaaien van zaad op een zogenaamde 'ondergedoken' plaats. Dat betekent dat de planten altijd onder water staan. Ondergedoken zeegras zaaien is nieuw in de Waddenzee. In tegenstelling tot droogvallend zeegras, overleeft dit de winter en kan zich ook vermeerderen via wortelstokken.

Verschillende zaaiplekken

In september 2015 zaaiden de onderzoekers op verschillende plaatsen in de Waddenzee zeegras. Dit waren plekken die met laag water droogvallen. De zaaiproef die nu uitgevoerd wordt is in dieper water. Sanne van Gemerden van Natuurmonumenten: 'deze klus is niet alledaags. We moesten alle zeilen bijzetten om het plantmateriaal op de goede plek te krijgen. We zaaien het zaad in het slib en dekken het af met kokosmatten. Hierdoor spoelt het niet direct weg. We hebben onder barre omstandigheden enige honderden zaden kunnen inplanten'. De resultaten van al deze proeven worden gevolgd en vanaf juni wordt duidelijk of en hoeveel zeegras er is opgekomen (thema zeegras start in het Youtube filmpje op 3.16).

Video of Hjoed fan 23 april 2016

Geschiedenis zeegras

Voor de aanleg van de Afsluitdijk kwam er in de Nederlandse Waddenzee zo’n 15.000 hectare zeegras voor. Daar is vrijwel niets van overgebleven. Wil je meer weten over het zeegrasproject kijk dan op de site over zeegrasherstel.

placeholder

Fotograaf: Sanne van GemerdenBron: Natuurmonumenten

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo