Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Werkvakantie voor Waddenfans op het Duitse Sylt iets voor jou?

04 augustus 2015 | Renée Nitters

Ben jij van 4 tot en met 8 september beschikbaar en heb je zin om als vrijwilliger iets voor werelderfgoed Wadden te doen? De Waddenvereniging en Natuurmonumenten zoeken een aantal vrijwilligers om mee te helpen zeegras te oogsten op het Duitse eiland Sylt. Iets voor jou? Reis- en verblijfkosten zijn voor rekening van de organisatoren.

Werkvakantie voor Waddenfans op het Duitse Sylt iets voor jou?

WE ZITTEN VOL! AANMELDEN IS NIET MEER MOGELIJK!!!!!

Data

Op vrijdag 4 september vertrek je per bus naar het Duitse waddeneiland Sylt. Zaterdag wordt besteed aan het oogsten van zeegras. De zondag wordt er mogelijk nog een keertje extra geoogst. Is er zaterdag's al voldoende verzameld dan verkennen we zondag's Sylt. Maandag 7 september reis je terug naar Nederland. Dinsdag 8 september wordt het gewonnen zeegras in Nederland op Balgzand bij Den Helder uitgezaaid. Tijdens het uitzaaiwerk loop je door slikkig gebied en word je goed vies. De klus vraagt uithoudingsvermogen en meer van je evenwicht dan normaal om goed vooruit te komen in het slik.

Wat verwachten we van jou?

 • Ongeveer een week (5 dagen) aaneengesloten tijd hebt om mee te gaan met zowel zaaien als oogsten.
 • Kunt zwemmen.
 • Vier uur achter elkaar zeegras kunt oogsten (fysiek gezond bent).
 • Bij voorkeur een rijbewijs hebt (dit is niet noodzakelijk).
 • Geen bezwaar hebt dat het project op beeld wordt vastgelegd en dat jij dus eventueel gefilmd of gefotografeerd kunt worden.

Wat kun jij van ons verwachten?

 • Geschikte kleding voor zaaien en oogsten (waadpakken, schoenen, jassen).
 • Overnachtingen en eten tijdens het veldwerk in jeugdherbergen.
 • Reiskostenvergoeding in Nederland en de reis van en naar Sylt gezamenlijk in een busje.
 • Goede informatie vooraf.
 • Een WA verzekering tijdens het veldwerk.
 • Deelname aan een uniek natuurherstel project in het waddengebied.
placeholder

Zeegras in Nederland

Voor 1930 was zeegras een veel voorkomende soort in het Waddengebied. In die tijd werd zeegras gebruikt als matrasvulling, dijkvulling en het werd tot manden gevlochten. Door de afsluiting van de Zuiderzee en een wereldwijde ziekte is het zeegras sterk afgenomen in het Nederlandse waddengebied.

Oostwaartse stroming

Tot nu toe is het groot zeegras niet op natuurlijke wijze teruggekeerd in de Waddenzee. Wetenschappers denken dat dit komt doordat het meeste zeegras zich in het Duitse deel van de Waddenzee bevindt en de stroming meestal oostwaarts is. Zo komt er dus nauwelijk zaad van het zeegras in het Nederlandse deel van het waddengebied. De zaden verplaatsen zich doordat de zaadstengels in het najaar loslaten en zich door de stroming verspreiden.

Zeegrasherstelproeven

Eerder werd in 2011 en 2012 door de Waddenvereniging en Rijkswaterstaat al een zeegrasproef uitgevoerd. Samen met de Waddenvereniging herhaalde Natuurmonumenten deze proef in 2014 met positief resultaat. Op diverse plaatsen in de Nederlandse Wadden komt het groot zeegras terug. Reden genoeg om het herstel nog een extra zetje in de rug te geven door in september nogmaals zeegras te gaan oogsten in Sylt en uit te zaaien in Nederland.

Meld je aan!

Spreekt het project je aan en acht je jezelf geschikt en heb je er zin in? Stuur dan een mailtje met je motivatie naar Sanne van Gemerden, medewerker communicatie Wadden. E: [email protected]

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo