Ga direct naar inhoud
Nieuws

Reactie Natuurmonumenten op berichtgeving verwijderen knotwilgen bij de Groene Jonker

23 maart 2023 | Juriaan van Leeuwen

Op dit moment krijgen we veel vragen in verband met het verwijderen van knotbomen op een parkeerplaats bij de Groene Jonker in Zevenhoven. Hier zijn afgelopen week vijftig knotwilgen verwijderd om de veiligheid op de parkeerplaats te waarborgen en plaats te maken voor een biodiverse struweelhaag.

De Groene Jonker

De bomen die zijn verwijderd stonden langs de parkeerplaats van de Groene Jonker, een beroemd vogelparadijs naast de Nieuwkoopse Plassen. De bomen verkeerden in niet al te beste staat. Dit was reden tot zorg. Om veiligheid voor bezoekers te waarborgen moesten we keuzes maken, wetende dat de bomen het op termijn alsnog niet overleven. Werkzaamheden verrichten aan verzwakkende bomen kan leiden tot ongelukken voor onze vrijwilligers die het beheer doen en is een risico voor bezoekende recreanten en hun auto’s. Onze vrijwilligers knotten de bomen met liefde, echter zijn én voelen wij ons hier verantwoordelijk voor en moeten we soms ter bescherming impopulaire keuzes maken.

Onze boswachters zien natuurlijk ook de grote waarde in van knotwilgen, voor de biodiversiteit en voor het landschap. We beheren ook knotwilgen die er van oudsher al staan (en inmiddels herplant zijn) en die behoren tot historisch erfgoed. Als knotwilgen oud of slecht zijn, zullen we die gefaseerd verwijderen en planten we een nieuwe. Echter, de gekapte bomen hebben deze historische waarde niet en daarom is ervoor gekozen om op deze plek struweel terug te planten.

Binnen enkele weken zal hiermee begonnen worden. Denk aan soorten als meidoorn, egelantier en Gelderse roos. Dit zorgt binnen enkele jaren voor een haag van ongeveer vijf meter hoog en is goed voor de biodiversiteit (bloesem in het voorjaar, meer beschutting en nestgelegenheid en ook bessen als voedsel in het najaar). Onze boswachters en vrijwilligers blijven natuurlijk knotbomen beheren in ons landschap. We voelen ons ook verantwoordelijk voor de bescherming hiervan. Maar tegelijkertijd moeten we keuzes maken. Met de geplande struweelrand, weten we dat we binnen enkele jaren een prachtig landschap hersteld hebben, waarbij de biodiversiteit vergroot wordt.

Bloeiende sleedoorn

Bloeiende sleedoorn

Juriaan
Juriaan van Leeuwen

Boswachter