Ga direct naar inhoud
Terug

Holland op z'n mooist: Hackfort

Waar: Hackfort

Holland op z'n mooist: Hackfort
1 uur 19
4 km

Over de route

Kom genieten en laat je inspireren door het prachtige landschap op landgoed Hackfort zoals de schilders van de Haagse School dat rond 1900 deden.

In de zomermaanden schilderden de kunstenaars van de Haagse School het liefst in de vrije natuur, oftewel ’plein-air’. Industrieel gefabriceerde verf in makkelijk mee te nemen tubes maakte het vanaf de 19de eeuw mogelijk om naast tekeningen ook snelle studies in aquarel of olieverf te maken. Dit resulteerde in zowel simpele compositieschetsen als uitgewerkte detailstudies van bomen, planten en vee. Notities over compositie en kleur dienden als geheugensteuntje voor in het atelier, waar de schilders hun tentoonstellings-schilderijen uitwerkten. Later zouden zij ook hun plein-air schetsen inzenden voor exposities.

In die tijd was er een toenemende waardering voor de natuur in eigen land. Dat uitte zich in de oprichting van Natuurmonumenten in 1905.

Deze route is bewegwijzerd met groene pijltjes. 

Waar kun je starten

Leden parkeren gratis
Als je de parkeerplaats van Landgoed Hackfort op rijdt, zie je slagbomen. Deze openen meteen. Een camera registreert het kenteken van de auto en de tijd van binnenkomst. Je ontvangt geen uitrijdkaart. Kort parkeren (tot 15 minuten) is altijd gratis.

    Wat kom je onderweg tegen?

    Moestuin met boomgaard
    Moestuin met boomgaard
    Moestuin met boomgaard

    1. Moestuin met boomgaard

    Volg je vanaf de parkeerplaats de groene pijltjes, dan kom je als eerste langs de Hof van Hackfort; de historische moestuin waar vroeger al groentes, fruit en bloemen werden geteeld voor de adellijke kasteelbewoners. Een groot deel van de opbrengst van de tuin blijft nog altijd op het landgoed. Het komt rechtstreeks op tafel in de naastgelegen brasserie Keuken van Hackfort, gevestigd in het voormalige koetshuis. Natuurmonumenten herstelde de tuin in haar oude glorie. Er groeien weer (bijna) vergeten groentes als aardpeer, snijbiet, palmkool en kardoen, naast een rijke verzameling keukenkruiden en kleurige bloemen als de Oost-Indische kers van Adriaan Boer. De tuin is dagelijks te bezichtigen en is wellicht inspiratiebron voor je eigen moes- of kruidentuin. Een groep vrijwilligers onderhoudt de tuin en is tijdens het groeiseizoen woensdags aanwezig. Vaak zijn dan ook producten te koop in het stalletje naast de herstelde tuinschuur. Verser kan het niet! 

    Loop je iets verder door, dan zie je achter de tuinschuur de hoogstamboomgaard. In 2005 plantte Natuurmonumenten hier 55 appel- en perenbomen aan van oud Hollandse, streekeigen rassen.

    En hoe was dat rond 1900? In de 19e eeuw was de kleinschaligheid van veehouderij en groenteteelt pure noodzaak. Aan het einde van de 19e eeuw groeiden de steden in hoog tempo. Om alle monden te voeden was voldoende groente, fruit, zuivel en vlees nodig. De tuinders verbouwden hun groenten net buiten de stad, om het vers aan te kunnen leveren. Jacob Maris legde in 1878 De slatuintjes bij Den Haag vast. Zijn schilderij toont de tuinderijen aan de rand van de stad. En de gewassen in Tuin met kolen aan de zoom van Velzerbos (1888) van Jacobus van Looy lijken ook niet alleen bestemd voor eigen gebruik. De kunstenaars van de Haagse School beleefden de aanzet naar het grootschalige boerenbedrijf. Door de komst van de stoomtrein kon bederfelijke groente en fruit snel over grote afstand worden vervoerd. De tuintjes van Maris werden verzwolgen door de grote stad. Boeren en tuinders zetten hun bedrijven verder in de provincie voort; groter, sneller, moderner.

    Boerenland met koeien
    Boerenland met koeien

    2. Boerenland met koeien

    Voorbij de boomgaard en de aangrenzende wijngaard loop je langs een meidoornhaag. Vanwege zijn dorens een voorloper van prikkeldraad. Veel kleine vogels vinden hier een veilige plek om te nestelen.

    Je loopt verder langs de akkers en weiden van de boerderijen die vroeger eigendom waren van de kasteelheer. De pacht mochten de boeren soms in natura betalen. Natuurmonumenten verpacht een groot deel van de akkers en weiden van Hackfort aan biologisch werkende boeren. Icoon in het Hollandse landschap is de koe. Ook in de schilderijen van de Haagse School zijn koeien prominent aanwezig. Zoals Koeien in polderlandschap van Gerard Bilders. Tijdens de wandeling over landgoed Hackfort ontmoet je het dier op z’n mooist: grazend in de kasteelweide, liggend rondom kasteel Hackfort, of in de schaduw van een bomengroep. De koeien die op Hackfort grazen zijn roodbonte MRIJ runderen. 

    Knotwilgen en mooie luchten
    Knotwilgen en mooie luchten
    Knotwilgen en mooie luchten

    3. Knotwilgen en mooie luchten

    Als afscheiding tussen twee weides zie je hier een rij knotwilgen staan, zoals Jan Hendrik Weissenbruch deze ook vastlegde in zijn schilderij Weide met knotwilgen bij avond. Je ziet de jonge wilgentakken, de zogeheten pruiken, op de knot groeien. De koe kan net niet bij de jonge sappige loten. Het illustreert het principe en nut van knotbomen: houtoogst. Het hout werd gebruikt voor allerlei doeleinden, van stookhout en het vlechten van manden tot het maken van hekken, oeverbeschoeiing.

    In de werken van Jan Hendrik Weissenbruch en Willem Roelofs spelen de luchten boven het landschap steeds een belangrijke rol. Deze schilderijen kenmerken zich door een lager standpunt en indrukwekkende wolkenluchten, zoals Grazende koeien bij Doesburg en Koeien onder bomen van Willem Roelofs. Weissenbruch zei hier over: ‘De lucht op een schilderij, dat is een ding! Een hoofdzaak! Lucht en licht zijn de groote toovenaars. De lucht bepaalt het schilderij. Schilders kunnen nooit genoeg naar de lucht kijken. Wij leven van licht en zonneschijn en gaan met ons palet door de droge buien’. Kijk je vanaf dit punt richting het westen dan heb je kans op het zien van een mooie lucht boven landgoed Hackfort. Als je een laag standpunt inneemt, maak je in gedachten zo je eigen schilderij naar voorbeeld van de Haagse School. 

    Praktische informatie

    • Brasserie de Keuken van Hackfort

    Meer routes in de buurt

    Bekijk alle routes

    Activiteiten in de buurt

    Bekijk de agenda