Word lid
Wandelen

Holland op z'n mooist: Hackfort

Holland op z'n mooist: Hackfort

4.1 km

Waar

Hackfort

Wandelen

Holland op z'n mooist: Hackfort

Kom genieten en laat je inspireren door het prachtige landschap op landgoed Hackfort zoals de schilders van de Haagse School dat rond 1900 deden.

In de zomermaanden schilderden de kunstenaars van de Haagse School het liefst in de vrije natuur, oftewel ’plein-air’. Industrieel gefabriceerde verf in makkelijk mee te nemen tubes maakte het vanaf de 19de eeuw mogelijk om naast tekeningen ook snelle studies in aquarel of olieverf te maken. Dit resulteerde in zowel simpele compositieschetsen als uitgewerkte detailstudies van bomen, planten en vee. Notities over compositie en kleur dienden als geheugensteuntje voor in het atelier, waar de schilders hun tentoonstellings-schilderijen uitwerkten. Later zouden zij ook hun plein-air schetsen inzenden voor exposities.

In die tijd was er een toenemende waardering voor de natuur in eigen land. Dat uitte zich in de oprichting van Natuurmonumenten in 1905.

Deze route is onderweg niet bewegwijzerd. De route-aanduidingen zijn schuingedrukt in onderstaande beschrijving.

Praktische informatie

Bereikbaarheid

  • START

Startpunt

Parkeerplaats Baakseweg: Toon op kaart

Aanrijdroute auto

Rijd vanuit Zutphen via de N319 richting Winterswijk/Doetinchem. Ga op de rotonde rechtsaf en na 1,5 km naar links. Parkeerplaats Hackfort is tegenover ingang oprijlaan Baakseweg 5.

Aanrijdroute openbaar vervoer

Reis met de trein naar station Zutphen of station Vorden, neem van daar af buurtbus 193 naar bushalte Kasteel Hackfort.

De route

 Startpunt

Hackfort

Wat wij hier doen

Hackfort, een bloeiend landgoed

Na het overlijden van de laatste baron dreigde het landgoed uiteen te vallen. De nazaten lieten Hackfort daarom na aan Natuurmonumenten. Samen met boeren, ondernemers en vrijwilligers zorgen we ervoor dat de prachtige eenheid van kleinschalig landschap en historische gebouwen behouden blijft. Rond het kasteel en in het parkbos hebben we honderdduizenden bolletjes geplant. Zo kan iedereen in het voorjaar genieten van krokussen, lenteklokjes, sneeuwklokjes, bosanemonen en kievitsbloemen.

4.1 km

Holland op z'n mooist: Hackfort