Terug

Wielewaalroute Harderbos

Waar: Harderbos

Wielewaalroute Harderbos
1 uur 6
3.3 km

Over de route

Het Harderbos is een oerbos in wording. De wielewaal is vooral in mei te horen.

Parkeren kan op de parkeerplaats aan de Karekietweg in het Harderbos. Volg vervolgens de blauwe pijltjes en na 3 kilometer ben je weer terug.

Het Harderbos is in de jaren zestig aangeplant op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Dat is nog goed te zien aan de vele schelpen op de grond. Brede lanen en afwisselende bosranden typeren dit bos. Natuurmonumenten laat dood hout liggen en zo ontwikkelt zich een oerbos.

Waar kun je starten

Harderbos
Startpunt

Parkeerplaats Karekietweg

Toegang van zonsopgang tot zonsondergang:

  Wat kom je onderweg tegen?

  Bevers
  Bevers
  Bevers

  1. Bevers

  In de zomer zie je bij dit uitkijkpunt rietvogels zoals de kleine karekiet, rietzanger, rietgors en dodaars. De koekoek en wielewaal zijn hier te horen. In de winter zwemmen hier grote zaagbekken en kuifeenden.Langs het water kun je sporen van de bever ontdekken, zoals afgeknaagde wilgen en modderglijbanen.

  Strandgapertocht
  Strandgapertocht
  Strandgapertocht

  2. Strandgapertocht

  De Strandgapertocht komt uit in de Hoge Dwarsvaart. De ijsvogel zoekt hier regelmatig naar vis. Weidebeekjuffers jagen boven het water.

  Licht en donker
  Licht en donker
  Licht en donker

  3. Licht en donker

  Je staat hier midden tussen beuken- en populierenbos. Een wereld van verschil. Links zie je het donkere beukenbos. Het dichte bladerdak laat weinig licht door, waardoor er vrijwel niets op de grond groeit. Rechts van je is het bos een stuk lichter. Hoge populieren met daaronder veel begroeiing, zoals meidoorn, vlier en zwarte els. Sta even stil en ontdek de verschillen. Deze luwe en warme plek trekt veel vlinders aan: oranjetipje, bruin zandoogje, gehakkelde aurelia en dagpauwoog.

  Praktische informatie

  • Parkeerplaats Hans en Grietje

  Meer routes in de buurt

  Klimaatbosroute, vlakbij Biddinghuizen

  Klimaatbosroute, vlakbij Biddinghuizen

  Beverroute Harderbos, vlakbij Biddinghuizen

  Beverroute Harderbos, vlakbij Biddinghuizen

  logo

  Ook zo genoten van deze route? Help de natuur. Ga naar nm.nl/nieuwlid.