Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vrijwilligers werken de zandkuil bij

27 februari 2024 | Jerome van Abbevé

In het weekend van 16 en 17 maart, gaat een groep vrijwilligers uit Purmerend in ‘De Zandkuil’ het insectenreservaat van Natuurmonumenten op de Hoge Berg aan het werk. Hier leven veel bijzondere wilde bijensoorten. Doordat er veel kale zandplekjes zijn, verschillende planten bloeien en er veel zonnewarmte instraalt, is het bijzonder rijk aan allerlei soorten wilde bijen en hommels.

zandkuil werk

Het hoge gras wordt gemaaid en jonge bomen en bramen worden uit de kuil gehouden om voldoende zonnewarmte op de grond te houden. Er worden ook plekken geplagd (het afsteken van de toplaag), voor de bijen die hun holletje in kale grond maken te helpen. Doordat er in de Zandkuil van het vroege voorjaar tot in het najaar veel bloeiende planten, bomen en struiken staan is het terrein een zeer geschikte plek voor veel soorten insecten, dus niet alleen wilde bijen. Jac. P. Thijsse, oprichter van Natuurmonumenten, heeft hierover beschreven o.a. in het Verkade Album over Texel. Het is een van de terreinen waar men zich letterlijk in het voetspoor van Thijsse waant.

 

Bent u nieuwsgierig? Dan kan je meehelpen en zien wat insectennatuurbeheer zoal inhoudt. De werkdagen op zaterdag en zondag starten vanaf ca.10.00 uur tot ca.16.00 uur in de middag. Trek stevige schoenen aan, neem handschoenen mee en een lunchpakket. De werkgroep zorgt voor het drinken en gereedschap. Aanmelden die je bij Ben Brugge  06-22056916.

Jerome van Abbevé
Jerome van Abbevé