Eerste roepende knoflookpad in Brabant op Huis ter Heide.
Natuurgebied Huis ter Heide heeft er een nieuwe smaakmaker bij, de knoflookpad. Het was lang onzeker of de larven van deze ernstig bedreigde pad het tot volwassen padden hadden gebracht. Maar de knorrende roep van een mannetje, die alleen onder water te horen is, gaf het verlossende antwoord!
Herintroductie van de knoflookpad
In natuurgebied Huis ter Heide werden de laatste knoflookpadden eind jaren tachtig van de vorige eeuw waargenomen. Ze waren bijna in heel Nederland verdwenen. Adviesbureau Natuurbalans wil met een herintroductieprogramma deze paddensoort weer terugbrengen in de Nederlandse natuur. In 2015 werden daarom in samenwerking met terreinbeheerders in vier natuurgebieden in Brabant larven van de knoflookpad uitgezet.
Ze doen het alleen onder water!
De larven groeien uit tot kleine padden, die vervolgens drie jaar lang op het land leven. Pas dan zijn ze geslachtsrijp en trekken ze naar het water om zich voort te planten. Dat is ook de eerste mogelijkheid om ze goed te monitoren. Want de mannetjes roepen, in tegenstelling tot andere kikkers en padden, alleen onder water. Hun roep kan dan ook alleen met een speciale onderwatermicrofoon worden opgevangen. In Huis ter Heide was het raak. Daar werd de roep van de eerste knoflookpad afgelopen week geregistreerd.
De zoektocht
In het donker togen Peter Kroon van Natuurbalans, boswachter Lex Querelle van Natuurmonumenten en vrijwilliger Léon Michielsen gewapend met 3 onderwatermicrofoons het veld in. De temperatuur was redelijk en de lichte regen zorgde voor optimale omstandigheden. Gelukkig is de knoflookpad alleen onder water te horen, want anders zou het oorverdovende zangkoor van ruim honderd rugstreeppadden de roep van de pad zeker hebben overstemd. Na lang zoeken werd uiteindelijk één mannetje gevonden, die herhaaldelijk zijn roep liet horen. Maar één zwaluw maakt nog geen zomer, en dat is bij knoflookpadden niet anders. Dus of de herintroductie een succes is, zal pas later blijken. Maar de mannen zijn optimistisch gestemd en blijven de komende weken zoeken. Met hogere temperaturen op komst is de kans groot dat meer paddenmannen van zich laten horen.
Een pad met hoge eisen
De kans dat een larve uitgroeit tot een volwassen pad is heel klein. Zo stellen knoflookpadden bijzonder hoge eisen aan hun leefgebied. Op het land willen ze voldoende zanderige plekken waar ze zich overdag kunnen ingraven. Zandverstuivingen, rivierduintjes, akkertjes en weilanden met veel molshopen vinden ze heel geschikt. Het water waar ze als larven in leven moet voedselrijk zijn, want de snel groeiende larven zijn heel hongerig. Als volwassen pad trekken ze er ’s nachts op uit, op zoek naar insecten in bosjes en weilanden. Wat hun overlevingskans ook verkleint, is hun grote lompe formaat. Ze vormen een makkelijk prooi voor reigers, ooievaars en andere jagers. En laat die er nu ook volop leven in Huis ter Heide. Onlangs zaten er nog meer dan honderd ooievaars in een weiland naast de vennen.