Ga direct naar inhoud
Nieuws

Padden nu al massaal aan de wandel

21 februari 2020 | Sander Verwoerd

Kwetterende vogels en bloeiende krokussen kondigen het voorjaar aan. Maar er is nog een natuurfenomeen waardoor je weet dat het lente wordt: de massale paddentrek is weer begonnen! Voor gemeente Loon op Zand en Natuurmonumenten is dat hét moment om het Spinderspad tijdelijk af te sluiten. Zo worden honderden verkeersslachtoffers voorkomen. De weg is afgesloten vanaf maandag 24 februari tot het einde van de paddentrek, ongeveer zes weken later.

Pad op de weg

Ontwaakt uit de winterslaap

Met een nachttemperatuur van boven de 8°C, het langjarig gemiddelde ligt rond het vriespunt(!), ontwaken amfibieën nu al uit hun winterslaap. In de herfst zoeken deze dieren redelijk verspreid een droge plek op om te overwinteren. Maar in het voorjaar keren ze juist, nagenoeg tegelijkertijd, massaal terug naar waterrijke gebieden om zich daar voort te planten.

Onderweg zijn er tal van obstakels, waarbij het oversteken van wegen de gevaarlijkste hindernis is. Daarom zie je langs veel wegen schermen en emmers staan, waar de padden in vallen. Vrijwilligers zetten deze dieren twee keer per dag over. Ook zijn er op veel plekken paddentunnels gemaakt voor een veilige onderdoorgang.

Minder slachtoffers, meer leven in de vennen

In natuurgebied Huis ter Heide is de trek goed te zien bij het Blauwe Meer. Vooral het Spinderspad is een ‘paddenknooppunt’ in deze periode. Toen jaren geleden bij het Blauwe Meer in slechts twee nachten al 187 platgereden dieren gevonden werden, trok Natuurmonumenten aan de bel bij de gemeente. De gemeente Loon op Zand reageerde snel en adequaat. Sinds dat jaar wordt de weg tijdens de paddentrek afgesloten. En met succes. De padden, maar ook kikkers en salamanders profiteren van de maatregel. Bij tellingen blijkt namelijk dat veel meer dieren zich in de verschillende vennen hebben gevestigd.

Sander Verwoerd
Sander Verwoerd