Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Kijkje in landhuis Jagtlust:´The Mirror and Lampshow´

05 april 2015 | Astrid Schoenmaker

Bezoek de expositie in het romantische landhuis vlak bij Hilversum. Tot en met 3 mei.

Kijkje in landhuis Jagtlust:´The Mirror and Lampshow´

Kunst en Romantiek op de buitenplaats

De tentoonstelling is het resultaat van de unieke samenwerking tussen Natuurmonumenten, als beheerder van buitenplaats Jagtlust, en de Amsterdamse galerie Ton de Boer. De Romantiek, de historische stroming in de westerse cultuur op intellectueel en kunstzinnig gebied eind 18de eeuw, dient als uitgangspunt.

placeholder

Bron: Pioenen, Gijs Frieling (2008)

Kijken in het landhuis

Natuurmonumenten is blij met de galerie: ‘Het is fantastisch om buitenplaats Jagtlust op een andere manier aan onze bezoekers te tonen’, aldus beheerder Gradus Lemmen van Natuurmonumenten. Marjoca de Greef, initiatiefnemer van galerie Ton de Boer: ‘Het huis, de tuin en de voormalige bewoners van deze buitenplaats Jagtlust fonkelen van romantische beginselen’.

placeholder

Bron: Rozemarijn Westerink, 2015The Mirror and Lamp Show

De exposite laat zien welke invloed de Romantiek heeft op de kunstenaars van nu. De titel van de tentoonstelling ‘The Mirror and Lamp Show’ refereert aan het boek van de Amerikaanse literatuurcriticus M.H. Abrams. Hij beschrijft hierin dat vóór de Romantiek de geest vooral een spiegel van de werkelijkheid was. En dat tijdens de Romantiek de geest ontluikt en een licht op de wereld schijnende lamp wordt. Deze tegenstelling bood en biedt grote creatieve inspiratie aan vele kunstenaars. De tentoonstelling duikt in een onstuimig tijdperk van schijnbare tegenstrijdigheden.

Nieuwsgierig naar deze romantische plek en tentoonstelling? Kom naar het landhuis Jagtlust!

Locatie en routebeschrijving

Landhuis JagtlustLeeuwenlaan 421243 KB 's-Graveland (Wijdemeren)Routebeschrijving

Met de autoJagtlust heeft weinig parkeerplaatsen. Er is parkeergelegenheid op 5 minuten lopen bij Hilverbeek en op 10 minuten lopen op de Oude Meentweg. Vanaf deze laatste parkeerplaats loop je naar de Leeuwenlaan, oversteken, dan langs het witte hek aan je rechterhand, door de tuin van Jagtlust, langs de kiezelgrot met het werk van Tim Breukers.

Openbaar vervoerVanaf station Hilversum vertrekt bus 105, stap uit bij halte Land en Bosch, dit zijn de buren. Actuele reisinformatie

Buitenplaats Jagtlust

Begin 20ste eeuw leefden de broer en zussen Six sober op deze kleine buitenplaats. Aan elektrische voorzieningen deed men niet en anno 1940 telde het hele huis slechts 1 wastafel. Zuinigheid ten spijt, tuinsieraden waren er wel: de theekoepel, de grindgrot en een duiventoren. De houtwal met pad en solitaire linde, tulpenboom en moerascipres maken Jagtlust tot een bijzonder buiten.Download hier de wandelroute op Jagtlust >>

placeholder

Fotograaf: Martin Stevens

Herstelplan Jagtlust

Om de eeuwenoude buitenplaats veilig te stellen voert Natuurmonumenten een omvangrijk herstelplan uit.Lees hier meer over het herstel van Jagtlust >>

Avond van de romantiek - 24 april

Laat je door filosoof Emma de Vries meenemen in de wereld van de liefdesbrieven in de prachtige romantische sfeer van landhuis Jagtlust.Schrijf je hier in voor de lezing Brievenliefde op Jagtlust >>

Gratis e- nieuwsbrief

Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief van Natuurmonumenten met elke maand nieuws, routes en activiteiten bij jou in de buurt.

Astrid Schoenmaker
logo