Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Kaapse Bossen

Kaapse Bossen

Een prachtige plek

Mijn dag begint goed met een verfrissende ochtendwandeling, de heuvelrug op. Ik houd van de afwisseling van het bos: de bomen, het eikenhakhout, de open plekken. Vroeg in de ochtend laten de dieren zich nog goed zien. Reeën zoeken rustig hun weg. Een zwarte specht vliegt over en soms, heel soms word ik begroet door een boommarter. De Kaapse Bossen is een prachtige plek om te zijn.

Boswachter Michel Reukers
Michel Reukers

Boswachter van dit gebied

Meer over Kaapse Bossen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een glooiend bosgebied vol natuurschoon en cultuurhistorie. Ontdek het zelf; wandel door brede beukenlanen of over slingerende bospaadjes. Langs boswallen, eikenhakhout en de Doornse kei. Bovenop uitkijktoren De Kaap wacht een geweldig uitzicht. En daarna? Nog even nagenieten bij theehuis Helenaheuvel.

  De heuvels danken we aan de voorlaatste ijstijd. Een enorme ijsmassa stuwde zo’n 150.000 jaar geleden het landschap op. Het ijs smolt later weg, de stuwwal bleef achter. Net als talrijke zwerfkeien. Eentje daarvan werd later als attractie op een sokkel gezet, de beroemde Doornse kei die er nog altijd staat.

  Van hei en stuifzand naar bos

  Je ziet hier meer sporen uit het verleden, zoals grafheuvels uit de prehistorie en enkele stukjes hei; een herinnering aan de tijd dat het gebied grotendeels uit hei en stuifzand bestond. Schapen hielden het landschap open. Dat veranderde toen hier landgoederen werden aangelegd met lanen en bossen.

  Bos voor vermaak

  In 1823 plantte de heer Swellengrebel als hier de eerste bomen en gaf zijn landgoed de naam ‘Kaapse Bossen’. Het gebied herinnerde hem aan de Tafelberg in Zuid-Afrika, waar hij als gouverneur van de Nederlandse Kaapkolonie bij Kaapstad diende. In eerste instantie werd het bos aangelegd voor de houtopbrengst. De volgende eigenaar gebruikte het bos op een andere manier; als toeristentrekker. Hij legde de basis van de Kaapse Bossen zoals het nu is, met brede lanen en een afwisseling van loof- en naaldbomen. Hij bouwde het theehuis Helenaheuvel. Hij zette de Doornse Kei, de Stenen Tafel en twee uitkijktorens in het bos. Alles ter vermaak voor bezoekers. Aan de mensen die wilden wandelen, vroeg hij 10 cent entree.

  Uitkijktoren De Kaap

  De uitkijktoren en de Kaapse Bossen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al meer dan een eeuw staat op het hoogste punt in het bos een uitkijktoren. Omdat de bomen steeds hoger werden en de toren te oud werd, bouwden we in 2006 De Kaap: de huidige uitkijktoren van ruim 25 meter hoog. Bovenop kijk je vrijuit over de boomtoppen van de Utrechtse Heuvelrug.

  Theehuis Helenaheuvel

  Theehuis Helenaheuvel is in de jaren ‘30 gebouwd als theeschenkerij. Het is vernoemd naar de dochter van de eerste eigenaar van de Kaapse Bossen, Helena Swellengrebel. Zij bracht haar tijd graag door op deze heuvel in het bos. Ontdek ook de charme van deze plek, met uitzicht over een heideveldje. Het theehuis is het hele jaar door open. Vanaf hier wandel je in 10 minuten naar de uitkijktoren.

  Landgoed De Ruiterberg

  Midden in de Kaapse Bossen ligt het landgoed De Ruiterberg. Een poortgebouw met torenkamer markeert de ingang van het landgoed. Particulieren bewonen nog steeds het poortgebouw en het landhuis. Vanaf het wandelpad heb je goed zicht op de terrassentuin naast het huis. Die werd tussen 1917 en 1923 aangelegd door tuinarchitect Pieter Wattez.

  Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

  De Kaapse Bossen zijn onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug tussen Driebergen en Rhenen, in de provincie Utrecht. Het is ongeveer 10.000 hectare groot en kent zo’n 25 verschillende grondeigenaren. De Kaapse Bossen zijn met 425 hectare dus onderdeel van een groter natuurgebied. Binnen het nationale park regelen we samen de inrichting en het beheer van de natuur. En zorgen we voor mooie routes voor wandelaars, fietsers en ruiters.

  Eropuit met de boswachter

  Wil je meer weten en ontdekken over de Kaapse Bossen? We organiseren het hele jaar door leuke activiteiten voor jong en oud.

  Bekijk de activiteiten
  Ieder seizoen wat te doen

  Met de klas naar buiten

  Kom en neem je klas mee naar het bos! Verleg grenzen en test de zintuigen. Laat ze met Natuurmonumenten bewegen, beleven, samenwerken en leren in de Kaapse Bossen in Doorn.

  Boek een buitenles
  filter plus

  Uitkijktoren De Kaap

  Op het hoogste punt van de Kaapse Bossen staat uitkijktoren De Kaap van ruim 25 meter hoog. Vanaf de top heb je een schitterend zicht over de Utrechtse Heuvelrug en omgeving. Van de Amerongse Berg in het oosten tot de Domtoren van Utrecht in het westen. Bij mooi weer zie je zelfs de Rijn die als een glinsterend lint door het landschap stroomt.

  Beklim de uitkijktoren
  filter plus
 • Wandelen

  Wandelroute landgoed Ruiterberg - Kaapse Bossen, Doorn

  Wandel over het landgoed in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Met onderweg landhuis en opvallende poortgebouw van De Ruiterberg.

  • 5.17 km
 • Wandelen

  Wandelroute Hoogtepunten Kaapse Bossen - Doorn

  Wandel langs de mooiste plekken van de Kaapse Bossen en bezoek de uitkijktoren.

  • 9.11 km
 • Kaapse Bossen

  Agenda

  Vliegenzwam in de Kaapse Bossen
  wo 09 okt
  Wandelen

  Paddenstoelenwandeling in de Kaapse Bossen

  Het is herfst! We gaan op zoek naar paddestoelen. Ga je mee?

  Op zoek naar sporen uit het verleden in de Kaapse Bossen
  za 12 okt
  Cultureel

  Op zoek naar sporen van vroeger in de Kaapse Bossen

  Een ontdekkingstocht naar cultuurhistorische- en archeologische geheimen van de Kaapse Bossen. Ga mee en kijk wat het landschap je vertelt.

  Op zoek naar sporen uit het verleden in de Kaapse Bossen
  zo 13 okt
  Cultureel

  Op zoek naar sporen van vroeger in de Kaapse Bossen

  Een ontdekkingstocht naar cultuurhistorische- en archeologische geheimen van de Kaapse Bossen. Ga mee en kijk wat het landschap je vertelt.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Parkeerplaats Groene Entree Kaapse Bossen
  • Maarsbergseweg 1, 3941 MJ Doorn (UT)
  • Vanuit Utrecht, volg de A12 richting Arnhem. Neem afslag 21 (Maarn) richting Wijk bij Duurstede (N227, Amersfoortseweg). Na 3,6 km linksaf de Dorpsstraat op richting Leersum (N225). De Dorpsstraat gaat over in de Leersumsestraatweg.

  Praktisch

  Extra informatie

  Kaapse Bossen

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Kaapse Bossen

  Wat wij hier doen

  Meer natuurlijker bos

  Natuurmonumenten werkt al ruim 25 jaar aan meer natuurlijke variatie in de Kaapse Bossen. We vormen het oorspronkelijke productiebos langzaam om tot een natuurlijk bos. Zo’n bos heeft open plekken en bomen van verschillende soorten en leeftijden door elkaar heen. Het is daarmee aantrekkelijk voor meer soorten planten en dieren. Ook zorgen we voor ecologische verbindingen, zoals een ecoduct of heideverbinding. Gunstig voor veel dieren die zich kunnen verplaatsen en zo meer leefruimte krijgen. De variatie blijft daarnaast intact dankzij onderhoud van het eikenhakhout, de lanen en heideveldjes.

  Help mee de natuur te beschermen
  logo