Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Kaapse Bossen

    • Erfgoed ontdekken
    • Eten en drinken
    • Hardlopen
    • Geschikt voor rolstoel
    • Wandelen
    • Rolstoel met begeleider
  • Bekijk alle routes
Uitkijktoren De Kaap in de Kaapse Bossen

De heuvelrug op

Dwalend door de Kaapse Bossen verschijnt er spontaan een lach op mijn gezicht. Ik ruik de geur van het bos, geniet van het mooie licht tussen de bomen, hoor boven mijn hoofd de roffel van een specht. Ik voel de energie stromen en krijg zin om naar boven te hollen. De heuvelrug op. Naar de uitkijktoren. Voor dat prachtige, vrije uitzicht.

Manita
Manita Brunekreef

Boswachter van dit gebied

Meer over Kaapse Bossen
  • Nieuws
  • Routes
  • Agenda
  • Over het gebied

    De Kaapse Bossen liggen bij Doorn, midden in het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Een glooiend bosgebied vol natuurschoon en cultuurhistorie. Ontdek het zelf; wandel door brede beukenlanen of over slingerende bospaadjes. Langs boswallen, eikenhakhout en de Doornse kei. Bovenop uitkijktoren De Kaap wacht een geweldig uitzicht. En daarna? Nog even nagenieten bij theehuis Helenaheuvel.

    De heuvels danken we aan de voorlaatste ijstijd. Een enorme ijsmassa stuwde zo’n 150.000 jaar geleden het landschap op. Het ijs smolt later weg, de stuwwal bleef achter. Net als talrijke zwerfkeien. Eentje daarvan werd later als attractie op een sokkel gezet, de beroemde Doornse kei die er nog altijd staat.

    Van hei en stuifzand naar bos

    Je ziet hier meer sporen uit het verleden, zoals grafheuvels uit de prehistorie en enkele stukjes hei; een herinnering aan de tijd dat het gebied grotendeels uit hei en stuifzand bestond. Schapen hielden het landschap open. Dat veranderde toen hier landgoederen werden aangelegd met lanen en bossen.

    Bos voor vermaak

    In 1823 plantte de heer Swellengrebel als hier de eerste bomen en gaf zijn landgoed de naam ‘Kaapse Bossen’. Het gebied herinnerde hem aan de Tafelberg in Zuid-Afrika, waar hij als gouverneur van de Nederlandse Kaapkolonie bij Kaapstad diende. In eerste instantie werd het bos aangelegd voor de houtopbrengst. De volgende eigenaar gebruikte het bos op een andere manier; als toeristentrekker. Hij legde de basis van de Kaapse Bossen zoals het nu is, met brede lanen en een afwisseling van loof- en naaldbomen. Hij bouwde het theehuis Helenaheuvel. Hij zette de Doornse Kei, de Stenen Tafel en twee uitkijktorens in het bos. Alles ter vermaak voor bezoekers. Aan de mensen die wilden wandelen, vroeg hij 10 cent entree.

    Uitkijktoren De Kaap

    De uitkijktoren en de Kaapse Bossen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Al meer dan een eeuw staat op het hoogste punt in het bos een uitkijktoren. Omdat de bomen steeds hoger werden en de toren te oud werd, bouwden we in 2006 De Kaap: de huidige uitkijktoren van ruim 25 meter hoog. Bovenop kijk je vrijuit over de boomtoppen van de Utrechtse Heuvelrug.

    Theehuis Helenaheuvel

    Theehuis Helenaheuvel is in de jaren ‘30 gebouwd als theeschenkerij. Het is vernoemd naar de dochter van de eerste eigenaar van de Kaapse Bossen, Helena Swellengrebel. Zij bracht haar tijd graag door op deze heuvel in het bos. Ontdek ook de charme van deze plek, met uitzicht over een heideveldje. Het theehuis is het hele jaar door open. Vanaf hier wandel je in 10 minuten naar de uitkijktoren.

    Landgoed De Ruiterberg

    Midden in de Kaapse Bossen ligt het landgoed De Ruiterberg. Een poortgebouw met torenkamer markeert de ingang van het landgoed. Particulieren bewonen nog steeds het poortgebouw en het landhuis. Vanaf het wandelpad heb je goed zicht op de terrassentuin naast het huis. Die werd tussen 1917 en 1923 aangelegd door tuinarchitect Pieter Wattez.

    Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

    De Kaapse Bossen zijn onderdeel van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug tussen Driebergen en Rhenen, in de provincie Utrecht. Het is ongeveer 10.000 hectare groot en kent zo’n 25 verschillende grondeigenaren. De Kaapse Bossen zijn met 425 hectare dus onderdeel van een groter natuurgebied. Binnen het nationale park regelen we samen de inrichting en het beheer van de natuur. En zorgen we voor mooie routes voor wandelaars, fietsers en ruiters.

    Met de boswachter op pad

    Het hele jaar door ontdek je de Kaapse Bossen samen met de boswachter. Van frisse wintertocht en zwoele zomeravondwandeling tot een paddenstoelenexpeditie in de herfst. Onze gidsen nemen je graag mee op pad.

    Bekijk hier het overzicht
    Ieder seizoen wat te doen

    Met de klas naar buiten

    Kom en neem je klas mee naar het bos! Verleg grenzen en test de zintuigen. Laat ze met Natuurmonumenten bewegen, beleven, samenwerken en leren in de Kaapse Bossen in Doorn.

    Boek een buitenles

    Eropuit met de boswachter

    Met vrienden, collega's of familie erop uit in de Kaapse Bossen? We nemen jullie graag mee op stap!

    Klik hier voor meer informatie
  • Wandelen

    Wandelroute Kaapse Bossen op de Utrechtse Heuvelrug, Doorn

    Wandel door de Kaapse Bossen, middenin Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. En beklim onderweg de uitkijktoren De Kaap. Een natuuruitje voor jong en oud.

    • 5,05 km
  • Hardlopen

    Als je van rust en ruimte houdt

    Ervaar de natuur en het rijke verleden van het landschap bij Hoogstraat. Midden in Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug
    geniet je hier nog van de rust en ruimte om je heen.

    • 4,8 km
  • Kaapse Bossen

    Agenda

    Bezoekersinformatie

    Bereikbaarheid

    Toegankelijkheid

    Huisregels

    Praktisch

    Verkennen

    Extra informatie

    Kaapse Bossen

    Nieuws van de boswachter

    Direct naar

    Kaapse Bossen

    Wat wij hier doen

    Meer natuurlijker bos

    Natuurmonumenten werkt al ruim 25 jaar aan meer natuurlijke variatie in de Kaapse Bossen. We vormen het oorspronkelijke productiebos langzaam om tot een natuurlijk bos. Zo’n bos heeft open plekken en bomen van verschillende soorten en leeftijden door elkaar heen. Het is daarmee aantrekkelijk voor meer soorten planten en dieren. Ook zorgen we voor ecologische verbindingen, zoals een ecoduct of heideverbinding. Gunstig voor veel dieren die zich kunnen verplaatsen en zo meer leefruimte krijgen. De variatie blijft daarnaast intact dankzij onderhoud van het eikenhakhout, de lanen en heideveldjes.

    Help mee de natuur te beschermen