Nieuws van de boswachter

Blog van de boswachter: wees eens lief voor jezelf

11 januari 2017 | Inge van Dongen

Even een gewetensvraag: hoeveel van jouw goede voornemens staan nog overeind? Zelf heb ik vier jaar geleden mezelf voorgenomen om...

Blog van de boswachter: wees eens lief voor jezelf

Even een gewetensvraag: hoeveel van jouw goede voornemens staan nog overeind? Zelf heb ik vier jaar geleden mezelf voorgenomen om geen voornemens meer te maken en die afspraak staat nog steeds als een huis. Maar dit is een uitzondering op de regel, de meeste voornemens zijn geen lang leven beschoren.

Dat is ook niet zo gek, want gedrag veranderen is ontzettend moeilijk. Toch gaan we hier stug meer door en stellen we onszelf allerlei doelen. Waarom? Waarom nemen we onszelf steeds opnieuw voor om bijvoorbeeld minder te snoepen, eens wat minder ijdel te zijn of nu écht eens die carrièreswitch te maken?

De natuur steekt zo helemaal niet in elkaar. Heb je ooit een eekhoorn een beukennoot zien afslaan omdat dit niet goed is voor haar lijn? Of een pauw zichzelf zien afvragen of hij misschien wat minder protserig zou moeten zijn? Of dat een kraai ineens besluit een jager te worden in plaats van een aaseter?

Misschien vind je dit scheve vergelijkingen maar mijn punt is: de natuur trekt zichzelf niet in twijfel. De eekhoorn eet zonder schuldgevoel, de pauw pronkt zonder gêne met zijn veren en de kraai zit er niet over in dat hij zijn leven lang hetzelfde zal doen. Zeg nou zelf, dat is toch iets om jaloers op te zijn?

Wij – mensen- leggen ons zelf zoveel druk op. We streven steeds naar verandering, naar een nog betere versie van onszelf. De natuur eist dit niet van zichzelf: zij is zoals ze is en dat vindt ze helemaal prima. Sinds ik bij Natuurmonumenten werk, ben ik me daar bewust van geworden en dat geeft rust.

Het moraal van dit verhaal? Neem de natuur eens als voorbeeld. Wees lief voor jezelf en neem jezelf eens een keer niets voor. Je bent goed zoals je bent!

Nieuwsgierig naar mijn andere blogs? Lees dan verder >>

Inge van Dongen
logo