Nieuws van de boswachter

Het oranjetipje is er al!

03 mei 2012 | Natuurmonumenten

Onder deze titel schrijft Natuurbericht (www.natuurbericht.nl) een heel leuk artikel over dit mooie vlindertje, en voor mij betekent dit dat het insectenseizoen pas echt begonnen is. Het artikel van Natuurbericht gaat dan verder met de volgende zin: “Hoewel volgens de vliegtijdverwachting het oranjetipje pas in april zal beginnen te vliegen zijn ze vanaf 23 maart al veelvuldig gemeld op de invoersites”.

Oranjetipje

Het insectenseizoen is dus al een tijdje bezig. Dat wil niet zeggen, dat ervoor deze melding niet al insecten actief waren. Er zijn zelfs al verschillende insecten actief, zie ook mijn vorige blog over de grijze zandbij. Daarnaast zijn de hommels al heel lang actief. Menige grote aardhommel is mij al gepasseerd en daar waar ik kantoor houd, vliegen de Lieveheersbeestjes mij al geruime tijd om de oren.

Lieveheersbeestje

Even een zijsprongetje. Weten jullie waar de naam Lieveheersbeestje vandaan komt? Er zijn twee verklaringen!

  1. De naam van dit bijzondere insect komt uit de tijd dat de Germanen verplicht werden om Christenen te worden. De zogenaamde ongelovigen moesten bekeerd worden, en zo ook alles wat zij een naam gegeven hadden. In het Germaans hadden destijds de lieveheersbeestjes de naam Freyafugle. Een prachtige naam, die de Germanen afgeleidt hadden van hun godin Freya. Letterlijk betekende dat “vogel van Freya”! Maar Freya kon niet meer, dus ook de naam Freyafugle moest weg. Om nu toch wat dichtbij de oude naam te blijven werd dat diertje in eerste instantie omgedoopt tot  “onzelievevrouwebeestje” en later lieveheersbeestje.

  2. In de Germaanse tijd werden de Germanen, die zich niet wilden bekeren meteen onthoofd. Nu was er een man die klaar lag om onthoofd te worden, maar er landen precies op de plek van de nek waar de genadeslag moest plaatsvinden een prachtig insect. Dit moest toch een teken zijn, dat die man niet slecht was, en de beul sloeg niet toe. Vandaar dus de naam Lieveheersbeestje voor dat diertje.

Er zijn meer insecten actief

Weer terug op aarde. Naast de genoemde insecten zijn ook al de wespenkoninginnen actief. Een collega van mij, Marianne van den Heuvel, meldde mij al, dat zij een hoornaar, onze grootste wesp, had zien vliegen. Andere vlinders, zoals de gehakkelde aurelia zijn ook al weer een tijdje actief.

Tevens zijn er ook al verschillende vliegen gesignaleerd, naast zweefvliegen. En ook de teken zijn alweer actief. Mocht u die zien, of bent u gebeten door zo’n teek, meldt dit dan op een mooie nieuwe site, Op deze site kunt u naast een melding maken, zien waar de teken het actiefst zijn. Tevens kunt u daar lezen wat je moet doen bij een beet en welke preventieve maatregelen je moet nemen indien je in zo’n gebied gaat wandelen.

Onderzoek

Er zijn dus al verschillende insecten actief en dus voor mij de reden om enthousiast te worden. Dit jaar ga ik me weer begeven op het pad van het onderzoek naar insecten. Jaren geleden ben ik daar ook mee bezig geweest, maar door allerlei omstandigheden een aantal jaren niet meer aan toegekomen. En nu eindelijk dit jaar ziet het er naar uit, dat het weer eens lukt. Ben er al helemaal vol van.

Komende week ga ik me voorbereiden op de te verwachten soorten in “mijn” natuurgebied Kampina. En over een week of misschien twee ga ik op de knieën in de Kampina. Samen met een collega hebben wij twee plots (onderzoeksgebiedjes, red) toegewezen gekregen en daar zullen we dan ons de komende tijd mee bezig houden.

Dus mocht u tijdens een wandeling op de Kampina twee heren op hun knieën op de grond zien liggen, of nog platter, dan is daar niets aan de hand! U kunt deze twee mannen ook gerust aanspreken, want beide zijn enthousiast genoeg om hun verhalen te vertellen!

Natuurmonumenten
logo