Ga direct naar inhoud
Terug

Wandelroute Kerkpad Kampina, bij Boxtel

Waar: Kampina

kampina herfst
1 uur 27
4,4 km

Over de route

Struin door een voormalige productiebos, speur naar de ijsvogel langs de Beerze en ontdek waarom deze route de naam Kerkpad draagt. Houd tijdens het wandelen de bruine pijltjes in de gaten.

Waar kun je starten

Boom in optrekkende mist op Kampina
Startpunt

Parkeerplaats Kempseweg

Wat kom je onderweg tegen?

Kerkpad Kampina

1. Heilige paden

Op de oude kaart (foto) kun je een historische padenstructuur ontdekken. Candidus ten Brink kocht hier in 1847 namelijk heidegebied om er een houtplantage van te maken. Voor het aan- en afvoeren van de bomen, liet hij rechte paden aanleggen, zodat het makkelijker was om in percelen te werken. Candidus was een zeer gelovig man en hij gaf de grotere paden (dreven) de naam van heilige vrouwen: Melanie, Maria en Niana (Anna).

Het gebied waar je zometeen doorheen wandelt, behoort alweer tientallen jaren tot natuurgebied Kampina. De cultuurhistorie van het gebied is mede door de lanen zichtbaar gebleven. Dat de natuur in al die jaren de ruimte heeft gekregen, ook dat is duidelijk te zien op deze route! Veel wandelplezier.

gewone dopheide

2. Dophei en veenmos

Als je goed oplet, zie je dat je over een voormalige afvoersloot wandelt. Deze sloot zorgde ervoor dat water snel afgevoerd werd en de voormalige landbouwenclave De Hoge Hei droge voeten hield.

Toen deze landbouwenclave verdween, sloot Natuurmonumenten de sloot af. Hierdoor blijft het water op de Kampina. Zo kunnen we een klein deel van de verdroging in dit gebied tegengegaan.

En je ziet dat plantensoorten als de gewone dophei en veenmos weer een kans krijgen! Gewone dophei vind je in natte gebieden, struikhei groeit juist op drogere gronden.

3. Kerkpad

De meeste wandelaars gaan voor hun plezier op pad. En dan meestal met mooi, in ieder geval droog weer. Maar denk je eens in hoe dat honderden jaren geleden was.

Vanaf 1600 liepen de bewoners van landbouwenclave Balsvoort namelijk al élke zondag door weer en wind over dit pad om naar de kerkdienst in Boxtel te gaan. Dit was een tocht van ongeveer vijf kilometer.

Met die geschiedenis in gedachten kreeg deze route dan ook de toepasselijke naam: Kerkpad.

Meer routes in de buurt

Bekijk alle routes

Activiteiten in de buurt

Bekijk de agenda