natuurgebied

Kardinge

Beleef dit gebied

Wandelen

Kardinge is een gevarieerd gebied. Bos, weilanden, moerassen en plassen wisselen elkaar af als je door Kardinge wandelt of fiets. Met een beetje geluk zie je een ijsvogeltje, een blauwborst, karekiet of kerkuil. Er zijn 4 wandelroutes voor je uitgezet. Veel plezier! Voor excursies kun je bellen met T (035) 6 55 99 11. 

4 mijl oefenparcours

Natuurmonumenten heeft in samenwerking met de gemeente Groningen en buurtbewoners een hardloopparcours aangelegd om te oefenen voor de Groningse 4 mijl. Volg de logo’s en bewonder onderweg het afwisselende, weidse landschap. Bij de start van het parcours staat een informatiepaneel en oefenrekjes om alvast op te warmen voor het parcours. Fotograaf: Martin van Lokven

Lintdorp Noorddijk

In Kardinge ligt het cultuurhistorische ‘lintdorp’ Noorddijk. U ontdekt hier prachtige oude boerderijen met grote wilgen en iepen op het erf. Trek er ook eens op uit met de kano, je beleeft de natuur vanuit een heel ander perspectief.

Molen

De Noordermolen in Kardinge heeft een respectabele leeftijd. De achtkantige bovenkruier stamt uit 1864 en steekt prachtig af tegen het weidse achterland. Tijdens de tweede wereldoorlog deed de molen zelfs dienst als joods onderduikadres. In 1980 werd de molen gerestaureerd. Sindsdien heeft de molen geen bemalingsfunctie meer, maar wordt nog wel regelmatig bediend door vrijwillige molenaars. Natuurmonumenten zet geiten in om de molen altijd van wind te kunnen voorzien. De geiten eten namelijk boompjes en zo voorkomen we dat er bos komt.

word nu lid