Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Kesselse Waard

    Kessel

    Pootjebaden in de rivier

    Wanneer je in Maren-Kessel de dijk afloopt richting de Maas, voel je de wind al in je haren. Het uitzicht is fantastisch, met de grote plas, de strekdam die je via de ondiepe voorde kunt bereiken en de koeien die hier rustig staan te grazen. Het woord onthaasten wordt hier werkelijkheid. Hoe dichter je bij de bloeiende distels komt, hoe harder het zoemende geluid van de vele insecten. In de winter is het juist het onstuimige weer en het hoogwater dat een blijvende indruk achter laat. De kracht van het water wordt dan zichtbaar.

    Sander Verwoerd
    Sander Verwoerd

    Boswachter van dit gebied

    Meer over Kesselse Waard

    Over het gebied

    In de luwte van de drukbezochte Lithse Ham vind je de Kesselse Waard. Natuurmonumenten is al enkele jaren samen met K3 bezig met de herinrichting van de plas. Momenteel wordt de plas (groten)deels verondiept, waar de natuur van profiteert. Maar ook nu al is het een prachtige uiterwaard met grote plas en strekdam, waar zomers de koeien grazen en het volop zoemt en kwettert van de vele insecten en vogels. Je kunt hier heerlijk struinen door het gebied. 

    Welke dieren en planten komen in de Kesselse Waard voor?

    In deze uiterwaard kun je verschillende 'prikplanten' zien. De kaardenbollen en distels zijn voor koeien en mensen misschien minder leuk als prikplant, maar voor insecten en vogels zijn het geweldige planten! Wanneer de planten in bloei zijn, stikt het er van de insecten, zoals bijen en vlinders. En als de zaden er zijn, dan komen de putters erop af gevlogen. Deze vogels vallen op door hun prachtige kleurenkleed en zwart-wit-rode kopjes. Ook de meidoornstruiken die je hier vindt, bieden volop plek aan allerlei vogeltjes.

    Een van de zeldzamere planten die hier in de nazomer bloeit, is de Engelse alant. Met zijn goudgele bloemen is het een opvallende plant, die alleen in de uiterwaarden langs de rivieren voorkomt! Het bijzondere is dat deze plant zich vooral verspreidt door losgeslagen knolletjes die zich mee laten voeren door het water.

    Engelse alant

    Lopen over water

    Wanneer de waterstand precies goed is, lijkt het wel of de koeien over het water kunnen lopen. Zij vinden hun weg naar de strekdam via een voorde die Natuurmonumenten heeft aangelegd. Ook voor de menselijke bezoekers is het een mooie plek om over te steken en de Maasoevers te betreden.  

    Recreatie bij de buren in de Lithse Ham

    De Kesselse Waard is een fraai en rustig natuurgebied waar je heerlijk kunt struinen. Voor de spanningzoekers, sporters en actievere recreanten ligt Maaspark de Lithse Ham vlak bij. In dat recreatiegebied kun je van alles beleven als je van meer actie houdt. Het is een mooie balans die zo ontstaat, waarbij recreanten en natuurliefhebbers hun eigen plekje kunnen vinden. 

    Oude dijkdoorbraak

    Wanneer je over de dijk langs de Maas rijdt, kom je op veel plekken waterplassen tegen, zogenaamde wielen. Deze plassen ontstonden na dijkdoorbraken. Ook bij de Kesselse Waard ligt een wiel, de grote Kil. Vreemd genoeg lijkt deze niet binnendijks, maar juist buitendijks te liggen. Maar als je goed kijkt, zie je dat er nog een oude dijk in de uiterwaard ligt, de dijk waar je overheen rijdt is veel jonger. 

    Ontwerp Kesselse Waard

    Verondieping van de plas

    De waterplas die een groot deel van de Kesselse Waard beslaat, werd ooit gegraven voor waterwinning. Brabant Water wilde dat water onder de dijk door naar de waterzuivering laten lopen, waarbij de 'bult' bij het monument en grote paardenkastanje, zou voldoen als soort waterfilter. Het project is nooit gerealiseerd. Wel bleef in 2006 een grote, diepe plas achter. Ook werden her en der in het gebied al meidoorns geplant. Deze zijn zeer herkenbaar in het landschap en een mooie plek voor vogels. 

    Er was al een verbinding met de Maas via de Lithse Ham. Maar in 2016 werd de plas rechtstreeks met de Maas verbonden. Zo ontstond er meer getijdenwerking: eb en vloed! Dit zorgt al voor veel meer variatie in het gebied. De afgelopen tijd en ook de komende jaren wordt de plas grotendeels verondiept, zodat zonlicht op verschillende plekken de bodem weer kan bereiken. De natuurontwikkeling onder water, boven water en op de oevers krijgt dan een enorme impuls!  

    De laatste tijd zijn er veel vragen over verondieping. Natuurmonumenten werkt hier samen met K3 Delta. Wij houden gezamenlijk de omgeving op de hoogte middels verschillende nieuwsbrieven. Hierin gaan we ook in op de verondieping. 

    Lees de nieuwsbrieven via de website van K3:

    Heb je meer vragen? Mail ons dan op [email protected]

    Bezoekersinformatie

    Bereikbaarheid

    Kesselse Waard

    Wat wij hier doen

    Verondieping

    De Kesselse plas is ooit gegraven voor waterwinning. Uiteindelijk is dat project niet doorgegaan, maar er ligt nu wel een 30 meter diepe plas. Wij hebben de plas weer verbonden met de Maas om de doorstroom te bevorderen. Wij gaan als Natuurmonumenten de plas de komende jaren ook verder verondiepen. In het veelal diepe water van de Kesselse Waard kan het zonlicht de bodem nu niet bereiken. Vanwege het gebrek aan licht en de koudere temperatuur is in deze donkere delen weinig leven te vinden. Door de plas voor een (groot) deel te verondiepen, kan de natuur onder water hier beter tot bloei komen. Van plantengroei en tal van kleine waterdiertjes tot vissen die hier een schuil- en paaiplek vinden. Het nieuwe onderwaterleven trekt op zijn beurt boven water weer allerlei vogels aan. Bovendien kunnen er door de ondiepe oevers meer waterplanten en riet kan gaan groeien op die oevers. Daardoor ontstaat er een bloemrijke en gevarieerde oever met geurende watermunt, paarse kattenstaart en blauwe moerasvergeet-mij-nietjes.