Ga direct naar inhoud
Nieuws

Documentaire Sterkampen op Eerde

21 januari 2017 | Jantine Wesselink

Op vrijdag 20 januari ging in Kasteel Eerde een bijzonder documentaire in première. Een film die vertelt over de interessante geschiedenis van de sterkampen in Ommen. De bijzondere rol van Philip Dirk baron van Pallandt en zijn dochter Erin Oudshoorn baronesse van Pallandt komen ook aan bod.

Krishnamurti

De sterkampen 

In de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw werden de sterkampen op Landgoed Eerde georganiseerd en duizenden mensen van over de hele wereld wisten de weg naar Ommen, het nieuwe spirituele centrum van de wereld te vinden. De persoon waar alles om draaide was Jiddu Krishnamurti. Ze spraken, luisterden en filosofeerden over de betere wereld die met Jiddu Krishnamurti zou aanbreken.

Land zonder paden

In 1929 nam Krishnamurti afstand van de verwachting dat hij de nieuwe wereldleraar zou zijn. Hij deed dit met zijn beroemde rede: “Waarheid is een land zonder paden”. Het terrein is nu een vakantiecentrum maar de wegenstructuur van deze paden is nog zeer herkenbaar en het is nog steeds mogelijk over dezelfde paden te wandelen die toen zoveel mensen naar Ommen trokken.

Krishnamurti

Mede mogelijk 

Namens Stichting Lampyris is de documentaire gemaakt door Sonja van der Sar en Jacco van Dijk en tot stand gekomen door een financiële bijdrage van de Gemeente Ommen en het Prins Bernhard Cultuurfonds.

Meer informatie over de documentaire

Landgoed Eerde met sneeuw
2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink