Ga direct naar inhoud
Nieuws

Mooie wilde bloemen vondst Landgoed Eerde

05 juli 2019 | Jantine Wesselink

Langs de prachtig kronkelende rivier de Regge op Landgoed Eerde vonden onze vrijwillige plantenonderzoekers Ella Roelfs en Machteld Oudshoorn deze week twee prachtige wilde planten: de steenanjer en glad walstro. Fantastisch nieuws, want het is een teken dat het natuurherstel op Eerde op de goede weg is.

steenanjer

Zeldzame natuurrivier

Hans Gronert, coördinator Natuurbeheer op Eerde: “De Regge op Eerde is eigenlijk een zeldzaam natuurverschijnsel. Nergens in Nederland slingert een rivier dwars door het bos. Maar daar is ook 10 jaar lang door vele partijen aan gewerkt tussen Goor en Ommen. Het is nu als het ware een klimaatbuffer (waterberging bij neerslagpieken). Tegelijkertijd kon Natuurmonumenten juist meer ruimte voor natuur creëren. Vanwege de kwetsbaarheid van dit type natuur kiezen we er voor om in dit deel van het landgoed de natuur alle rust te geven."

Steile oevers

Uit ons dak

Ella en Machteld volgen de ontwikkeling van planten op Eerde nauwgezet. Zeker het deel langs de opnieuw meanderende Regge. Ella: ”Wij weten en zien exact de veranderingen. Twee jaar geleden ontdekten wij de eerste twee locaties met echte steenanjers. We gingen toen al uit ons dak! En nu komt daar de vondst van glad walstro en maar liefst twee steenanjer locatie bij. Ze lijken nu echt terug van weggeweest. Echt genieten geblazen!”

Meer weten

2023 Jantine Wesselink
Jantine Wesselink