Ga direct naar inhoud
Nieuws

Vergeten maaiwerk

12 september 2019 | Simone Damhof

Graslanden maaien. Aan het einde van de zomer is het in hier in Twente echt een thema. En we horen heel vaak dat we toch echt een paar vierkante meter of pollen vergeten zijn. Of we horen dat het toch een beetje 'slordig' is. Voetbalvelden vind je bij ons ook niet en maaien met bochten doen we echt met een reden.

maaien

Vergeten stukken

Eind augustus tot begin september is er in de beheereenheden altijd extra drukte. We moeten gaan maaien. Is het te droog? Is het te nat? Hoe sturen we de aannemers aan op plekken waar we zelf niet maaien? Soms lijkt het alsof we stukken vergeten te maaien. Maar nee, die zijn we niet vergeten. Dat is een bewuste keuze. Het zijn prima verstopplekken voor kleine dieren in een groot open veld, maar ook de voedselplek voor vlinders en andere insecten.

Maaien voor meer bloemen

Soms maaien we voor meer bloemen. Bijvoorbeeld onlangs in arboretum Poort Bulten. Samen met bepaalde grassen rukte de wederik op en deze plant verdringt de orchideeën. We besloten daarom eerder te maaien. Niet alle orchideeën hadden al zaad maar vanwege de concurrentie was het de beste tijd.

Continu afwegen

Wanneer maaien we? Hoe gaan we maaien en wat laten we staan? Dat zijn vragen die tijdens de maaiperiode continu gesteld worden. Zo lieten vrijwilligers in het Buurserzand enkele jaren achter elkaar pollen met Parnassia staan. Met resultaat! We kunnen nu genieten van een heleboel parnassia in het veld.

Maaisel wordt compost

Begin september ruimde een grote groep vrijwilligers handmatig alle maaisel op in ‘de hel’ bij erve Middelkamp. Het loopt daar schuin af, met machines werken is dan niet mogelijk. Het maaisel leveren we aan bij een boer in de omgeving. Hij maakt er op zijn beurt compost op voor de akkers.

Bochtjes draaien

In de natuur is niets recht en zo maaien we ook niet. Af en toe zie je dat we alvast een gebogen grenslijn hebben aangegeven voor de aannemer. Die kan op zijn beurt dan de lijn weer voortzetten. Soms maken we graslanden bloemrijker door wat zaden toe te voegen nadat we de graszode wat open maken.

Simone Damhof
Simone Damhof