De temperatuur stijgt en de dagen lengen. Het is volop voorjaar! Met alle vrolijke, kleurige voorjaarsbloeiers is Landgoed Hackfort op z’n mooist. Dit jaar kunnen we helaas vanwege corona het voorplein bij kasteel Hackfort niet openzetten. Gelukkig zijn vele voorjaarsplanten, ook stinzenplanten genoemd, ook vanaf de paden en routes te bewonderen.
Bewoners, buren, vrijwilligers en andere belangstellenden kwamen vrijdagmiddag 18 september naar het beheerkantoor van Natuurmonumenten aan de Baakseweg voor een presentatie van de concept-landgoedvisie voor Hackfort. Deze visie voor Hackfort moet richting geven aan het beheer van de vele (monumentale) gebouwen, landerijen, recreatie, natuur en waterhuishouding in de periode tot 2040.
“Zijn jullie helemaal gek geworden? Bladblazen in het bos?! Hebben jullie niks beters te doen?” Dat zijn zo wat reacties die boswachters en vrijwilligers krijgen van bezoekers zodra men ons ziet bladblazen in het bos. Die reacties kunnen we ons best voorstellen. De bladeren zorgen immers voor belangrijke voeding. En als die irritante herrie nou érgens niet gepast en nodig is, dan zou dat toch in het bos moeten zijn. Waarom we dan toch op enkele plekken de bladeren weg blazen lichten we hier graag even toe.
Op de parkeerplaats van Hackfort geldt sinds 1 oktober dat niet-leden van Natuurmonumenten een parkeerbijdrage betalen. In september is eerst nog een maand proefgedraaid met slagbomen die gratis openden. In oktober ging het vragen van de bijdrage ‘voor het echie’ in. Deze maand waren op drukke momenten zoveel mogelijk boswachters en ondersteuners aanwezig om uitleg te geven. Hier lees je hoe het werkt.
De prachtige rode beuk op de voorgrond op het voorplein siert Hackfort al bijna 250 jaar. Helaas is op deze markante boom reuzenzwam aangetroffen. Dat is slecht nieuws. De wortels zijn zodanig aangetast dat de beuk moet worden geveld. Dit gaat eind oktober gebeuren. Het verhaal van de beuk en wat er gaat gebeuren, lees je hier.
Afgelopen weken draaide Natuurmonumenten proef met het nieuwe parkeersysteem op landgoed Hackfort. In september zijn de slagbomen in werking, maar is het nog voor iedereen mogelijk om gratis te parkeren.
Vrijdagmiddag 18 september presenteert Natuurmonumenten haar visie op landgoed Hackfort voor de komende 20 jaar aan geïnteresseerden. Wat komt er allemaal kijken bij het beheer van een landgoed zoals Hackfort? Welke afwegingen maken de boswachters voor zaken als natuur, landbouw, water en recreatie? Lees hier hoe u zich aanmeldt.
Natuurmonumenten werkte mee aan proef van provincie Gelderland om de ontwikkeling van voormalige landbouwgronden tot kruidenrijk grasland te ondersteunen. De eerste resultaten zijn zeer positief.