Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bevers en monumentale bomen op een landgoed: hoe gaat dat samen?

18 juli 2022 | Anouk Ballot

De bever rukt op en heeft nu ook landgoed Hackfort bereikt. Via de IJssel is het grote knaagdier de Baakse Beek opgezwommen. Mooi nieuws! De dieren zijn welkom, maar de bevers ook knagen aan bomen die de boswachters niet kwijt willen. Om te voorkomen dat te veel bomen in het parkbos worden omgeknaagd, zijn daarom maatregelen genomen.

Ook op landgoed Hackfort huist een bever

Bescherming monumentale bomen

Boswachter Guus nam verslaggever Castor van Dillen van De Stentor mee op pad en laat wat van de imposante knaagsporen zien. “Je wilt niet ’s ochtends op je werk komen en monumentale bomen om zien liggen. Daarom hebben we op paar plekken wel enkele maatregelen genomen. In de kern van het landgoed zorgen we voor de vele cultuurhistorie die hier aanwezig is, zoals het kasteel en watermolen. En uiteraard zorgen we ook voor de beeldbepalende, monumentale bomen, zoals rode beuken en lindes. Vooral deze laatste soort valt bij de bever in de smaak. Vandaar dat we vele lindes in de buurt van het kasteel rondom hebben voorzien van gaas. Simpel en afdoende.”

Voor wie wil zien hoe dit eruit ziet, kun je 👉 >>het filmpje bekijken dat Castor maakte

Natuurlijke droogtebestrijding

Verslaggever Laurens Tijink van programma Buitengewoon van omroep Gelderland wandelt met boswachter Anouk Ballot over landgoed Hackfort om te bomen over bevers, vissen, watermolen, droogte en monumentale bomen.

De bever is welkom. Dat is duidelijk. “Als boswachters zijn we blij met de komst van de bever”, vertelt boswachter Anouk Ballot. “Prachtig dat het zo goed met dit dier in Nederland gaat. Zijn aanwezigheid heeft een positief effect op de natuur.

Qua droogtebestrijding kunnen wij mensen bovendien best wat van de bever leren. En het is veel te droog in de Achterhoek. Ook op Hackfort merken we daarvan de gevolgen. Kijk maar eens naar de boomkruinen. Deze horen helemaal vol en dicht te zijn. Helaas kijk je er op vele plekken doorheen. Zo ook bij de beuken op de oprit naar het kasteel. Met alle bezoekers hier willen we geen onveilige situaties, maar de bomen willen we zolang mogelijk laten staan. Daarom zullen we regelmatig moeten checken, snoeien en natuurlijk vertroetelen we de bomen extra met goede mest, lucht en water. Ondertussen onderzoeken we de mogelijkheden hoe met deze beuken om te gaan.”

Lees en luister verder via omroep Gelderland naar👉 >>het hele interview met boswachter Anouk

Anouk Ballot
Anouk Ballot