Ga direct naar inhoud
Nieuws

Ruim 30 reekalveren opgespoord met drone op Hackfort

15 juni 2023 | Anouk Ballot

Afgelopen weken hebben boswachters van Natuurmonumenten en vrijwilligers van Stichting Kenniscentrum Reeën enkele ochtenden met een drone gevlogen over te maaien percelen op landgoed Hackfort. Op deze wijze proberen de boswachters en vrijwilligers te voorkomen dat er jonge reeën, hazen en vogelnesten in de maaier komen. Deze drone heeft een warmtecamera en kan dieren in het hoge gras herkennen. De plek wordt vervolgens gemarkeerd, waarop de boer er omheen kan maaien. Op alle percelen waar gevlogen is, zijn reekalveren aangetroffen. Dankzij deze mooie samenwerking zijn zeker 30 kalveren en enkele andere jonge dieren gered!

Een mooi zwart reekalf is opgespoord met een drone met warmtecamera

Vroeg uit de veren

De drone met warmtebeeld functioneert het beste bij een lage temperatuur van de grond. Daarom gaat de wekker al vroeg en staan rond een uur of 5 de drone-vrijwilligers en boswachters in het veld. Na het aantreffen van een dier, wordt de plek gemarkeerd en over het dier een wasmand geplaatst. Uiteraard wordt de mand na het maaien zo snel mogelijk weer weggehaald. Een enkel reekalf was te vlug om vast te zetten onder een mand. In dat geval is het perceel maar deels gemaaid of de maaidatum uitgesteld.

 

Over het reekalf wordt tijdens het maaien een wasmand vastgezet

Eerder maaien om kruiden een boost te geven

Natuurmonumenten beheert op Hackfort ruim 140 hectare kruiden- en faunarijk grasland. Normaal gesproken worden deze kruidenrijke graslanden vanaf medio juni gemaaid. Dit jaar wilde de boswachter enkele percelen eerder maaien ten behoeve van de kruidenrijkdom. Deze bleef achter door het massale voorkomen van de grassoort de gestreepte witbol. De witbol is zo succesvol dat deze de ontwikkeling van de kruiden remt. Door de witbol eerder te maaien krijgen kruiden meer kans. De eerste percelen konden dankzij de drone ruim een maand eerder worden gemaaid.

Verder lezen:

>> Lees hier meer over de leuke en geslaagde samenwerking tussen Natuurmonumenten en Stichting Kenniscentrum Reeën

>> Lees dit interessante bericht over waarom de datum van het maaien zo nauw komt en ook dat hoe je maait invloed heeft op het leven in het grasland

Anouk Ballot
Anouk Ballot