Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Landgoederen Paterswolde

Haagbeuk op Landgoederen Paterswolde

Beleef de tijden van vroeger

Op de landgoederen De Braak, Vennebroek en De Duinen waan je je even in vroegere tijden. Dichtbij de stad Groningen maken deze landgoederen deel uit van de landgoederengordel Paterswolde. Kettingbruggetjes, een doolhof en mooie vijverpartijen zijn highlights die uitnodigen tot een bezoekje!

Profielfoto HW
Hanne-Wil Kievitsbosch

Boswachter Communicatie & Beleven in Groningen en Noord-Drenthe

Meer over Landgoederen Paterswolde
 • Nieuws
 • Routes
 • Over het gebied

  Het natuurgebied Landgoederen Paterswolde bestaat uit drie landgoederen: Landgoed De Braak en Roodbaard, Landgoed Vennebroek en Landgoed De Duinen.  

  Landgoed De Braak en Roodbaard

  De Braak bestaat uit een parkbos met vijvers en weilanden omringd door hier en daar een houtwal. Het parkbos werd rond 1825 door landschapsarchitect Roodbaard ontworpen in de landschapsstijl. Op het landgoed vind je eiken- en beukenbomen van meer dan 350 jaar oud. In het voorjaar staan de percelen voor landhuis De Braak volop in bloei met stinzenplanten, sneeuwklokjes, bosanemoon en narcissen. Op landgoed De Braak staat een vleermuizenkelder, die voor verschillende vleermuizen een schuilplaats biedt.

  Kolonie blauwe reigers

  Wist je dat de kolonie blauwe reigers die het landgoed rijk is, sinds de inrichting van het natuurgebied De Onlanden verdubbeld is? Zo zie je dat de inrichting van ene gebied iets oplevert voor een ander natuurgebied. Naast blauwe reigers is ook de middelste bonte specht een graag geziene gast als broedvogel. En hoor je de schaterende, aanstekelijk lach van de groene specht over het landgoed schallen?

  Berceau

  Op landgoed De Braak vind je een berceau: een pad met heggen aan beide kanten die aan de bovenkant naar elkaar toe zijn gegroeid. Zo ontstond een schaduwrijke tunnel waar de vroegere adel niet blootgesteld werd aan de zon. Een zongebruinde huid was destijds een teken dat je tot de ‘working class’ behoorde en dat wilde je als welgestelde niet..

  Kettingbrug

  De oude kettingbrug uit de tijd van Roodbaard is niet meer in de huidige staat terug te vinden op het landgoed. Deze is vervangen door een vaste brug. Bij het betreden van de kettingbrug kwam je in het midden van de brug met je voeten in het water te staan door je gewicht. Aarzelen betekende natte voeten!

  Doolhof

  Natuurmonumenten restaureerde het vervallen doolhof in originele staat. Probeer het eens uit. Het duurt even voor je de weg weet en je de uitgang hebt gevonden.

  Landgoed Vennebroek

  Het huis Vennebroek stamt uit 1848 en wordt nu bewoond door particulieren. Het landgoed staat bekend om zijn grote rijkdom aan paddenstoelen in het najaar. Wie weet kom je hier de zeldzame avondroodstekelzwam tegen. En zie je de oude tamme kastanje die bij de vijver staat? De boom heeft al heel wat meegemaakt in zijn meer dan honderdvijftigjarig bestaan. Als bomen konden praten….

  Het Friese Veen

  Het Friese Veen grenst aan de stad Groningen. Het gebied bestaat uit moerasbos, rietland en open water. Je wandelt hier door het bos, langs het water en ontdekt vanuit de vogelkijkhut de meest uiteenlopende vogels. Veel plezier!

  De Duinen

  Landgoed De Duinen werd in de negentiende eeuw in landschapsstijl aangelegd. Het landgoed ontleent zijn naam aan de duinen die tijdens de laatste ijstijd zijn ontstaan. Laat je verrassen door dit bijzondere landgoed met sierlijke vijvers, doorkijkjes en kronkelende laantjes.

  Het Friese Veen

  Vanuit de kijkhut heb je uitzicht op de waterplas het Friese Veen. In het voorjaar zit hier een grote kolonie aalscholvers hoog in de bomen te broeden. Ontdek het zelf tijdens de wandeling.

  Loop mee
 • Wandelen

  Wandelroute Friese Veen (Drenthe)

  Het Friese Veen grenst aan de stad Groningen en bestaat uit moerasbos, rietland en open water. Laat je verrassen door dit afwisselende natuurgebied.

  • 4,42 km
 • Wandelen

  Parkbosroute landgoed De Braak (Drenthe)

  Landgoed De Braak in Paterswolde bestaat uit een monumentaal parkbos met vijvers, imposante bomen en weilanden.

  • 2,52 km
 • Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Landgoederen Paterswolde

  Nieuws

  Direct naar

  Landgoederen Paterswolde

  Wat wij hier doen

  Herstel landgoederen Paterswolde

  Natuurmonumenten herstelde de Landgoederen Paterswolde samen met andere landgoedeigenaren in Eelde-Paterswolde. De kettingbrug kreeg een ander leven, we plaatsten nieuwe banken, herstelden lanen en plantten boomgaarden opnieuw in. Extra stinzenplanten geven ieder voorjaar de landgoederen weer een kleurrijk gezicht. Nieuwe rododendrons en brede zichtassen maken het plaatje compleet.

  Help mee