Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Hond aan de lijn voorkomt dierenleed

17 mei 2017 | E. Werkman

In het voorjaar hebben dieren met jongen extra rust nodig, dus honden aan de lijn!

Hond aan de lijn voorkomt dierenleed

“Helaas zien we de laatste tijd te vaak dat hondenliefhebbers hun hond los laten lopen op plekken waar het niet is toegestaan”, zegt boswachter Nico Nelis van Natuurmonumenten. “Die regels zijn er niet om de hondenbezitter te plagen, maar om de dieren in onze natuurgebieden te beschermen. Juist nu vogels broeden en zoogdieren jongen hebben, leveren loslopende honden ernstige verstoring op, soms tot de dood erop volgt.”

Fatale gevolgen

Zeker in het voorjaar vormen honden een gevaar voor jonge dieren. Als een hond alleen al in de buurt van een reekalfje komt, kan dat fatale gevolgen hebben: het moederdier laat haar jong in de steek zodra ze een hondengeur ruikt. Boswachter Nelis: “En wat ook wel gebeurt is dat een hond achter een ree, haas of konijn aan gaat en het wild opjaagt. Vogels die op of dichtbij de grond broeden zijn ook vaak slachtoffer van loslopende honden. Ze schrikken op en verlaten het nest, om niet meer terug te keren.” Kortom: honden welkom, mits aan de lijn!

placeholder

Fotograaf: Agnes van SteijnBron: Natuurmonumenten

E. Werkman
logo