Ga direct naar inhoud
Natuurgebied

Leuvenumse Bossen

  • Eten en drinken
  • Fietsen
  • Geschikt voor rolstoel
  • Wandelen
  • Rolstoel met begeleider
 • Bekijk alle routes
Leuvenumse beek

De langste beek van de Veluwe

Het geluid van stromend water, daar word ik altijd zó blij van als ik door de Leuvenumse bossen wandel. Onze Leuvenumse beek is de langste van de Veluwe. Een stoere beek die buiten haar oevers treedt in de winter en al slingerend haar eigen weg zoekt langs reusachtige beuken. Indrukwekkend!

Mirte Kruit
Mirte Kruit

Boswachter van dit gebied

Meer over Leuvenumse Bossen
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Projecten
 • Over het gebied

  Trek je wandelschoenen aan, haal je paardrijbroek uit de kast of pomp je fietsbanden nog eens goed op. Want door de Leuvenumse bossen kun je urenlang ronddwalen. Ontdek de verschillende soorten natuur: het stuifzandgebied met hoge zandduinen, de droge heide of de slingerende beek die door het bos stroomt.

  De Leuvenumse beek lijkt eindeloos: het  is de langste beek van de Veluwe. Hij is maar liefst zeventien kilometer lang en loopt dwars door de Leuvenumse bossen. Helemaal van het Uddelermeer tot aan het Veluwemeer. De beek is een paar jaar geleden hersteld. Nu kan hij weer helemaal zijn natuurlijke gang gaan. Hij slingert door het landschap en overstroomt bij hoog water. Wie goed oplet tijdens het wandelen langs de beek ziet misschien een blauwe flits voorbij komen: de ijsvogel! Een van de tientallen soorten vogels in de Leuvenumse bossen.

  Wild zwijn in Leuvenumse beek

  De Leuvenumse beek lokt veel dieren, zoals vogels, herten en wilde zwijnen.

  Wilde dieren in de Leuvenumse bossen

  Naast alle vogels in de Leuvenumse bossen leven hier ook veel andere wilde dieren. Ze zijn misschien iets moeilijker te vinden, maar met een beetje geluk zie je sporen van wilde zwijnen, edelherten en reeën. Ook dassen, vossen en boommarters wonen hier. Wie er ‘s ochtends vroeg bij is, maakt kans om een van deze wilde dieren in het echt te zien. 

  Hulshorsterzand

  Een unieke plek in de Leuvenumse bossen is het Hulshorsterzand. Een open stuifzandgebied, met heide en een rondtrekkende schaapskudde. Het gebied zag er heel anders uit toen Natuurmonumenten het ruim 100 jaar geleden kocht. Het stuifzand was helemaal dichtgegroeid met naaldbomen. Die waren hier ooit aangeplant, omdat mensen al dat stuivende zand vroeger maar lastig vonden. Men plantte er bomen op en het zand stuift niet meer. Maar daarmee verdwenen veel dieren en planten die thuishoren op open stuifzand.

  Terugkeer van soorten op het Hulshorsterzand

  Natuurmonumenten heeft de laatste jaren hard gewerkt om het zand wél weer te laten stuiven. Om de planten en dieren terug te krijgen die hier vroeger leefden én omdat stuifzandgebieden zeldzaam zijn geworden in Noordwest-Europa. En met succes! Er zijn heel veel dieren teruggekeerd. Zo broeden er drie keer zoveel paartjes van de zeldzame nachtzwaluw. En er vliegen nu twee keer zoveel soorten bijen op het Hulshorsterzand.

  Rust voor vogels in het broedseizoen

  Wandelen en fietsen rond het Hulshorsterzand

  In het broedseizoen krijgen broedende vogels rust en ruimte op het Hulshorsterzand. Hiervoor zijn paden verlegd of tijdelijk afgesloten. Het broedseizoen loopt van maart tot in september.

  Lees hier waar je kunt wandelen of fietsen
 • Wandelen

  Familiepad Leuvenumse bossen

  Maak een korte wandeling door de Leuvenumse bossen, langs het water van de langste beek op de Veluwe. Door de halfverharde paden is deze route goed begaanbaar voor mensen in een rolstoel en wandelaars met rollators of buggy's.

  • 2 km
 • Wandelen

  Stuifzand- en heidewandeling rond het Hulshorsterzand

  Tijdens deze wandelroute langs indrukwekkende stuifzandduinen, dompel je jezelf onder in de steeds wisselende omgeving rond het Hulshorsterzand op de Noordwest-Veluwe.

  • 5,25 km
 • Leuvenumse bossen

  Agenda

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

  Leuvenumse bossen

  Nieuws

  Direct naar

  Leuvenumse bossen

  Wat wij hier doen

  Ruimte voor zand en heide

  Natuurmonumenten houdt de Leuvenumse bossen al ruim honderd jaar in topconditie. Zonder maatregelen zouden de heide en de stuifzandgebieden dichtgroeien met bos. Met schapen zorgen we dat het landschap open blijft. In het bos krijgen de oorspronkelijke bomen de ruimte. Zo zorgen we voor ideale omstandigheden voor de planten en dieren die hier thuishoren. En natuurlijk denken we ook aan de bezoekers. We leggen paden en parkeerplaatsen aan, zetten bankjes neer en zorgen voor informatie.

  Help mee de natuur te beschermen