Ga direct naar inhoud
Nieuws

Meeste natuurgebieden weer toegankelijk, voorzichtigheid geboden

12 augustus 2021 | Kay Jans

De natuurgebieden van Natuurmonumenten langs de Maas tussen Meers en Echt zijn vanaf zaterdag 14 augustus weer toegankelijk voor publiek. Wees welkom, maar blijf voorzichtig en let goed op waar je loopt. De natuurgebieden rond de Maasplassen in gemeente Maasgouw blijven nog afgesloten.

Molenplas na zomerhoogwater - augustus 2021

De natuurgebieden die Natuurmonumenten beheert langs de Maas, Geul en Geleenbeek, zijn na het hoogwater door boswachters geïnspecteerd. Zij hebben in de afgelopen weken gekeken of de terreinen veilig te betreden te zijn. Tegelijkertijd is er al flink opgeruimd met hulp van vele vrijwilligers die zich aansloten bij onze georganiseerde opruimacties.

Waar kun je weer wandelen in onze terreinen?

Maasvallei:

  • In de natuurgebieden langs de Maas tussen Meers en Echt, bij Walburg in Ohé en Laak en de Molenplas in Stevensweert. Let op: de oostkant van de Molenplas blijft afgesloten tot april 2022.
  • De natuurgebieden van Natuurmonumenten rond de Maasplassen bij Stevensweert (Molensteensplas, Visplas, Huyskensplas), Ohé en Laak (Teggerseplas, Dilkensplas, Schroevendaalse plas) en Thorn (Koningssteen) blijven voorlopig nog afgesloten.

Geuldal:

  • Tussen Vijlen en Schin op Geul en van de drie beeldjes tot aan Valkenburg.
  • In het buitengebied van Valkenburg blijft het Oostervoetpad afgesloten tussen de drie beeldjes en de nieuwe brug bij het Beverpad. Dit pad is door de wateroverlast dermate vernield dat het pad nog niet veilig begaanbaar is.

Geleenbeekdal​:

  •  Tussen Heerlen en Sittard.

Blijf voorzichtig als je op pad gaat

In onze terreinen zien we nu geen extra gevaren meer door hoogwater, zoals drijfzand of gevaarlijk afval. Wel geven we graag een aantal aandachtspunten mee:

  • In de struinnatuur langs de Maas blijft het belangrijk om alert te zijn. Vooral de lager gelegen delen dicht bij de waterkant zijn plaatselijk nog nat en zompig, met hier en daar sterk zuigende modder. Kijk dus goed waar je je voeten neerzet.
  • Nog niet alle schade aan de natuur, rasters en recreatieve voorzieningen (bewegwijzering) is hersteld, dat gaat meer tijd kosten.
  • Op sommige plekken vinden nog opruim- en herstelwerkzaamheden plaats. Blijf uit de buurt van de werkzaamheden en altijd op ruime afstand van machines en werkverkeer.
  • Voorkom blootstelling aan slib. Kijk voor adviezen op de website van de GGD.

Gebieden en acties van andere organisaties

Wil je gaan opruimen? Ga voorzichtig te werk en sluit waar mogelijk aan bij gecoördineerde publieksacties.

  • Rijkswaterstaat beheert de oevers direct langs de Maas en heeft een kaart gemaakt waarop je kunt zien welke van de terreinen die zij beheren zijn vrijgegeven. 
  • Voor informatie over de gebieden en opruimacties bij Staatsbosbeheer en Limburgs Landschap verwijzen we je naar de websites van deze terreinbeheerders.  
  • Voor informatie over de toegankelijkheid van terreinen aan Belgische zijde van de Maas kun je terecht op rivierparkmaasvallei.nl.  
  • Kijk op maascleanup.nl voor een overzicht van opruimacties aan Nederlandse oever.
  • Informatie over opruimacties langs de Belgische oevers vind je op mooimakers.be.
  • Het is ook goed om te weten dat grote delen van Zuid-Limburg niet getroffen zijn door de watersnoodramp. Hier kun je prima op vakantie, of een dagje uit. Je helpt de ondernemers in het gebied juist door langs te komen. Ze kunnen alle inkomsten goed gebruiken. Op visitzuidlimburg.nl/ontdek/veilig-op-pad/vakantie-na-wateroverlast/ vind je informatie over welke gebieden in Zuid Limburg wel en niet toegankelijk zijn.

Vragen of meldingen

Heb je een vraag of melding voor Natuurmonumenten? Neem contact op met ons op via het contactformulier. Het kan zijn dat Natuurmonumenten en Rijkswaterstaat bij de controles langs de Maas iets over het hoofd hebben gezien. Eventuele meldingen van groot of gevaarlijk afval, dode dieren of onveilige situaties kun je per mail doorgeven via [email protected]. Of bel (bij urgente zaken) de Landelijke Informatielijn van Rijkswaterstaat via 0800-8002. Dit telefoonnummer is gratis en ook in de weekenden bereikbaar. 

Opruimen met machines langs de Maas - zomerhoogwater 2021

Opruimwerk langs de Maas met groot materieel.

Kay
Kay Jans