Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Kom jij het vrijwilligersteam in het Mantingerveld versterken?

22 april 2016 | Renée Nitters

Heb jij zin om regelmatig aan de slag te gaan voor een bijzondere organisatie? Natuurmonumenten kan je hulp goed gebruiken in het Drentse Mantingerveld vlakbij Hoogeveen. Samen werken we aan het open houden van een bijzondere stuifzandvlakte. Doe je mee?

Kom jij het vrijwilligersteam in het Mantingerveld versterken?

Maak kennis met één van de vrijwilligers

Vrijwilliger Meindert Helms is één van de leden van het eerste uur van de huidige vrijwilligersgroep Mantingerveld. Hij voegde zich zo'n acht jaar geleden bij de toen startende groep. Komende vanuit de verfbranche had hij geen ervaring in de groene sector. Toch, zo zegt hij, voelde hij zich meteen thuis. 'Eigenlijk had ik geen ervaring in de natuurbescherming. Wel wandelde ik altijd veel samen met mijn vrouw en hond in de bossen en duinen rond Heiloo. We kwamen ook regelmatig in Drenthe om te kamperen en trokken hier veel de natuur in. Toen we hier kwamen wonen vanuit het Westen leek het me wel wat om in de natuur te gaan werken. Na een oproep in een regionale krant ontstond de huidige vrijwilligersgroep. Van de oorspronkelijk twaalf mensen zijn er nu nog vijf over. Tijd voor versterking!'

placeholder

Fotograaf: Martin van Lokven - vrijwilliger Meindert HelmsBron: Natuurmonumenten

Werkzaamheden vrijwilligersgroep

De taken in de groep zijn niet heel streng verdeeld zo vervolgt Meindert. De werkdag start met even met elkaar doornemen wat er die dag aan werk ligt en wie waar zin aan heeft om te doen. Het gaat er altijd heel gemoedelijk aan toe. Alleen als we met de motorzaag of bosmaaier aan de gang gaan, dan wordt dat opgepakt door de vrijwilligers die hier een certificaat voor hebben. Mocht je dat werk 'in de mouwen hebben' dan vergoedt Natuurmonumenten de cursus en kun je ook aan dat werk mee doen'.

Proefdraaien kan!

'Mocht je nog niet helemaal zeker weten of het werk iets voor je is, draai dan eens een keer een dag met ons mee, aldus Meindert. Nieuwe vrijwilligers geven we een rondleiding en brieven we hoe het bij ons in z'n werk gaat. Het leuke van het werken in onze groep is dat we het allemaal met heel veel plezier doen. Sinds kort hebben we een eigen 'home' van waaruit we starten, het munitiedepot in Nieuw Balinge. Een hele bijzondere uitvalsbasis.

Praktische informatie

De vrijwilligersgroep verzamelt op de donderdagen in het munitiedepot in Nieuw Balinge. Het is fijn als je iedere donderdag beschikbaar bent. Het werk bestaat uit het onderhoud aan paden, poelen of rasters. In voor- en najaar maakt snoeien onderdeel uit van het werk en verwijder je opslag. De enige voorwaarden zijn dat je een goede conditie hebt en je niet verder dan maximaal 25 kilometer van het natuurgebied woont.

Wat biedt Natuurmonumenten

  • Aansluiting bij een leuke, gezellige groep vrijwilligers.
  • Een veilige werkomgeving.
  • Onkostenvergoeding voor vervoer.
  • Goede begeleiding, materiaal en de mogelijkheid tot het volgen van cursussen.
  • Een vrijwilligerspas voor korting op activiteiten en producten van Natuurmonumenten.

Meer informatie en aanmelden

Wil je meer weten? Neem dan contact op met Tineke Bouwmeester, coördinator vrijwilligerswerk. T: 06 12090113 of E: [email protected]

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo