Woon je in de regio Rotterdam / Den Haag? Dikke kans dat je dan weleens hebt genoten van het groen tussen deze steden. Op de fiets, in de trein of in de auto. Dat groen heeft een naam: het heet Midden-Delfland. En er is véél meer te beleven dan je denkt. Natuurmonumenten wijst je graag de weg!
Boswachter
Woon je in de regio Rotterdam / Den Haag? Dikke kans dat je dan weleens hebt genoten van het groen tussen deze steden. Op de fiets, in de trein of in de auto. Dat groen heeft een naam: het heet Midden-Delfland. En er is véél meer te beleven dan je denkt. Natuurmonumenten wijst je graag de weg!
Meer dan ooit staat deze groene long onder druk. Asfalt en beton rukken op. Namens de twee miljoen inwoners van de omliggende steden knokt Natuurmonumenten voor behoud van een mooi Midden-Delfland. Samen met boeren, lokale verenigingen en niet te vergeten onze eigen actieve leden en vrijwilligers.
Onze natuurgebieden in Midden-Delfland zijn veelal weidse polders met koeien, weidevogels en bloemen. Samen met een aantal boeren werken we aan het behoud van dit oer-Hollandse landschap. En dat is niet gemakkelijk. Om graslanden geschikter te maken voor weidevogelkuikens moet er anders geboerd worden. Eigenlijk zoals het in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebeurde. Deze bio-boeren, aangesloten bij agrarische natuurvereniging Vockestaert, doen dat al geruime tijd! Lees hier de verhalen van de boeren.
Natuurmonumenten werkt samen in een coalitie van meer dan 20 partners, bestaande uit boeren, ketenpartijen, (online) supermarkten en ondernemers aan meer biodiversiteit op het platteland, eerlijk geproduceerd regionaal eten en een gezonde bedrijfsvoering voor boeren. Deze droom komt tot leven dankzij een speciale gift van 5 miljoen euro van de Nationale Postcode Loterij. Meer info over dit project? Kijk op www.rotterdamdeboerop.nl.
Midden-Delfland is onmisbaar als ‘tuin voor de stad’, voor recreatie en voedsel. En dat was 2.000 jaar geleden ook al zo. Archeologen hebben resten gevonden van rationeel verkavelde landbouwpercelen uit de Romeinse tijd. Ook onze natuurgebieden zijn stuk-voor-stuk historische schatkamers. In de middeleeuwen zijn de Vlietlanden niet ontgonnen. De bodem is hier schraal en nat: in het voorjaar is het een ouderwetse bloemenzee. De Ackerdijkse Plassen zijn in de 18e eeuw ontstaan bij winning van turf en klei voor de stad. Ook de eendenkooi Schipluiden is honderden jaren oud. In de Aalkeetbuitenpolder ligt de oude eendenkooi Het Aalkeetbuiten. De eendenkooien liggen er nog net zo bij als toen.
Onze natuurgebieden in Midden-Delfland liggen middenin weidse polders met koeien, molens en historische dorpjes. Op www.puuurmiddendelfland.nl is alles wat boeren, horeca-ondernemers en anderen te bieden hebben voor de recreant overzichtelijk samengebracht. Met een activiteitenkalender, routes en adressen van kunst & cultuur en eten & drinken.
Ook op de website van de Midden-Delfland Vereniging is een ruime keus aan wandel- en fietsroutes door heel Midden-Delfland te vinden. Van kleine ommetjes tot LAW-routes. In hun webshop vind je handige kaarten. Ook zijn hier interessante en toegankelijke boekjes te vinden over natuur, erfgoed en landschap in Midden-Delfland. Deze streekvereniging, waarmee Natuurmonumenten nauw samenwerkt, geeft ook een kwartaalblad uit.
Midden-Delfland ligt ingeklemd tussen de grote steden Rotterdam, Delft en Den-Haag en 2,5 miljoen inwoners. Dit landschap wordt gekenmerkt door het boerenland en haar boerenbedrijven. Natuurmonumenten werkt hier samen met de boeren die grond van de natuurvereniging pachten en beheren. Boer en boswachter gaan in gesprek en geven jou een kijkje achter de schermen!
Lees hier de verhalen van de boerenMiddenin Midden-Delfland ligt eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Ontdek tijdens een van de excursies de schoonheid van dit historische pareltje. Onderweg vertellen de boswachters je hoe een eendenkooi werkte en waarom absolute rust nodig was in een eendenkooi.
Kijk hier voor de excursies in Midden-DelflandLaat je net als de Haagse schilders tijdens deze fietsroute van Natuurmonumenten inspireren door het prachtige landschap van Midden-Delfland. Leer alles over de kunstenaars van de Haagse School en beleef de omgeving door hun ogen.
Download hier de fietsroute Holland op z'n mooistBehoud van het groen tussen Rotterdam, Den Haag en Delft is niet langer vanzelfsprekend. Meer dan ooit staat deze groene long onder druk. Asfalt en beton rukken op. Namens de twee miljoen inwoners van de omliggende steden knokt Natuurmonumenten voor behoud van een mooi Midden-Delfland. Samen met boeren, lokale verenigingen en niet te vergeten onze eigen actieve leden en vrijwilligers.
Help mee en word lidDoneer