De lente is begonnen! Het is duidelijk zichtbaar in de natuur: de knoppen aan bomen en struiken schieten de lucht in en vogels maken zich duidelijk hoorbaar op voor een nieuw broedseizoen. Het gaat slecht met de weidevogels in Nederland, maar in deze polders dichtbij de stad broeden ze jaar na jaar. De boswachters van Natuurmonumenten kijken altijd reikhalzend uit naar deze periode waar nieuw leven ontstaat. Tegelijkertijd zien ze toenemende drukte in de natuur en daarbij het overtreden van de regels in de weidevogelreservaten. “De toegangsregels zijn er niet om bezoekers te pesten, ze zijn er om de natuur te beschermen én te zorgen dat je er van kunt blijven genieten”, vertelt Gerard van Winden, boswachter en toezichthouder bij Natuurmonumenten.
Meer en meer broedvogels keren terug vanuit het warme zuiden naar hun zomerhonk op het Rotterdams platteland. De grutto en tureluur zijn al in de polders gearriveerd. Eenmaal aangekomen is er weinig tijd voor de vogels om uit te puffen van de immens lange reis: een geschikte partner wordt uitgezocht, de vogels buitelen om elkaar heen en de eerste nesten zijn gemaakt. Dit kan maar één ding betekenen: het broedseizoen is begonnen!
De bloei van de stinzenflora is weer gestart, op buitenplaats De Tempel tonen de sneeuwklokjes massaal hun pracht! Een eerste aankondiging van het bloeiseizoen en een roep om de natuur in te gaan. In dit geval om buitenplaats De Tempel te ontdekken. Eén van de laatst bewaarde buitenplaatsen aan de noordrand van Rotterdam.
Dit oud-Hollandse fenomeen is een bezoekje meer dan waard: de eendenkooi Het Aalkeetbuiten. Tijdens de unieke rondleidingen van Natuurmonumenten ontdek je hoe hier vroeger eenden werden gevangen voor consumptie.
Op woensdag 15 maart vinden de verkiezingen plaats voor de Waterschappen en Provinciale Staten. Deze verkiezingen zijn van groot belang voor natuur en landschap omdat de provincie over dit onderwerp steeds meer zeggenschap heeft gekregen. Het Groene Kieskompas helpt jou bij het bepalen van je stem.
Het vermoeden was er al jaren, maar het bewijs ontbrak. Nu laten videobeelden van de wildcamera het toch echt zien: er leeft een boommarter in de Ackerdijkse Plassen, een natuurgebied tussen Rotterdam en Delft. Boswachters van Natuurmonumenten zijn heel blij met dit nieuws.
Boer Dirk Gravesteyn heeft dit najaar 500 meter natuurvriendelijke oevers kunnen aanleggen dankzij een bijdrage van het project LIFE All4Biodiversity. Deze oevers, die geleidelijk overgaan van land naar water, zorgen voor meer ruimte voor vogels, waterbeesten, kikkers, insecten en vissen.
Een gouden tip voor deze kerst? Verzamel boodschappen bij boeren in de omgeving. Scoor de mooiste biodiverse streekproducten bij de boerenbedrijven rondom Rotterdam en bereid ’s avonds met elkaar een sterrenmaaltijd!
Houd je van de natuur, ben jij gastvrij en vind je het leuk om jong en oud te vertellen over het prachtige Rotterdamse platteland en aan de slag te gaan met (leden)werving? Dan zoeken we jou!