Midden-Delfland

Nieuws uit Midden-Delfland

 • Martijn van Schie
  19 juni 2022 | Juriaan van Leeuwen

  Waterkwaliteit in Midden-Delfland zeer slecht! Boswachter: “Zet die pomp uit”

  Boswachter Martijn van Schie van Natuurmonumenten doet een noodoproep: hij vraagt het Hoogheemraadschap van Delfland om per direct de stromingsrichting van het water aan te passen, om zo te voorkomen dat er nóg meer bestrijdingsmiddelen in de natuurgebieden van Midden-Delfland terecht komen.

 • Boswachter Guus van Oostwaard op de Vlietlanden
  06 mei 2022 | Natascha Hokke

  Boswachter Vlietlanden na ruim 40 jaar met pensioen

  Met meer dan 40 jaar op de teller neemt boswachter Guus van Oostwaard (66 jaar) afscheid van Natuurmonumenten en van ‘zijn’ Vlietlanden bij Maasland en Vlaardingen. Hij gaat met pensioen! In de jaren dat Guus boswachter is geweest op de Vlietlanden heeft hij gezorgd voor de dieren, bloemen, vogels en insecten. Eigenhandig maakte hij dat zo veel mogelijk soorten een plekje kregen op de hooilandjes. Maar één dier heeft toch wel een speciaal plekje in zijn hart: de noordse woelmuis.

 • Sneeuwklokjes op De Tempel
  07 april 2022 | Natascha Hokke

  Bezoek tijdens Pasen de sprookjesachtige Buitenplaats De Tempel

  Op zondag 17 en maandag 18 april (eerste en tweede paasdag) kan iedereen de lente beleven op de historische Buitenplaats De Tempel in Rotterdam Overschie. Combineer je bezoek aan De Tempel met een bezoek aan Museum Oud-Overschie. Hier bewonder je de expositie ‘De Tuinbeelden van Buitenplaats De Tempel’. Speciaal voor Pasen vaart een gratis sloep als pendeldienst tussen het museum en de buitenplaats.

 • Grutto
  21 maart 2022 | Natascha Hokke

  Boswachters van het Rotterdams platteland vragen rust voor kraamkamer van Moeder Natuur

  Na een zeer zachte winter zijn de eerste lentebodes al volop te zien: de paddentrek is begonnen en vogels maken zich op voor het broedseizoen, zo ook op het Rotterdams platteland. Dat is goed nieuws: het gaat slecht met de weidevogels in Nederland, maar in deze polders dichtbij de stad broeden ze jaar na jaar. De boswachters van Natuurmonumenten kijken altijd reikhalzend uit naar deze periode waar nieuw leven ontstaat. Tegelijkertijd zien ze toenemende drukte in de natuur en daarbij het overtreden van de regels in de weidevogelreservaten. “De toegangsregels zijn er niet om bezoekers te pesten, ze zijn er om de natuur te beschermen én te zorgen dat je er van kunt blijven genieten”, vertelt Gerard van Winden, boswachter en toezichthouder bij Natuurmonumenten.

 • Start samenwerking coöperatie Heerlijk van Dichtbij en Rotterdam de boer op!
  10 maart 2022 | Natascha Hokke

  Kaas, vlees en zuivel uit Midden-Delfland straks te koop in hartje Rotterdam

  Met een slok smakelijke, duurzame melk én een blik op de polder met roepende weidevogels toosten vanochtend de boeren van Coöperatie Heerlijk van Dichtbij en de beweging ‘Rotterdam de boer op!’ op een succesvolle samenwerking. Het doel van de samenwerking? Het veroveren van de Rotterdamse supermarkten en horeca met de overheerlijke streekproducten van Heerlijk van Dichtbij. Smakelijke, lokale, eerlijke en duurzame producten die bijdragen aan meer biodiversiteit, lekker eten voor de consument en een eerlijke waardering voor de boer is het vertrekpunt van beide partijen. Alle reden om de handen ineen te slaan.

 • Gewone sneeuwklokjes - voorjaarsbloeiers
  01 maart 2022 | Natascha Hokke

  Vrijwillige boswachter Marike op pad: De belofte van de tuin van Buitenplaats De Tempel

  Ben je op zoek naar een afwisselende wandeling tussen oude bomen, pittoreske bruggetjes en zingende bosvogels? Dan is Buitenplaats De Tempel in Rotterdam-Overschie een aanrader. Komende voorjaar is het hier helemaal een groot feest. Afgelopen najaar heeft tuinbaas Maarten Vos namelijk met behulp van vrijwilligers 95.000 voorjaarsbloemen gepoot!

 • Wilde bloementuin Belevenisboerderij Schieveen
  26 januari 2022 | Natascha Hokke

  Belevenisboerderij Schieveen open!

  Belevenisboerderij Schieveen is weer open! Even buiten uitwaaien en de gedachten verzetten: een rondje op het boerenerf tussen de dieren of lekker ravotten in Speelnatuur van OERRR. Zeker in deze tijd is dat voor veel mensen belangrijk. De aanpassingen op het boerenerf zorgen ervoor dat iedereen de gezondheidsvoorschriften kan naleven.

 • Icarusblauwtje
  18 januari 2022 | Natascha Hokke

  Duurzaam Hollands graan brengt boeren en bakkers bij elkaar

  Op 18 januari brengt Royal Koopmans boeren en bakkers uit Rotterdam en Zeeland bij elkaar om de duurzame beweging in de graanketen te versnellen. Hiervoor lanceert ze Nedertarwe: duurzaam geteeld graan van Hollandse bodem, exclusief voor ambachtelijke bakkers in heel Nederland.

 • Buitenplaats De Tempel
  01 december 2021 | Natascha Hokke

  Houten stroomgod voor het eerst in tientallen jaren weer te zien in Rotterdams Museum Oud-Overschie

  Iedereen die wel eens over de Delftweg langs Buitenplaats De Tempel is gereden, kent ze: de groep van drie liggende beelden aan de waterpartij in de voortuin. In Overschie staan ze ook wel bekend als ‘Lot en zijn dochters’, naar het voor sommigen pikante Bijbelverhaal. Feitelijk stellen de beelden waarschijnlijk een groep mythische ‘stroomgoden’ voor.

 • Gestapeld Belonen Proost
  26 november 2021 | Juriaan van Leeuwen

  Meer financiële waardering voor kringloopboeren in Midden-Delfland

  De coalitie Rotterdam de boer op! gaat als 4e partij bijdragen aan ‘gestapeld belonen’, het financiële beloningssysteem voor de kringloopboeren in Midden-Delfland. Dit betekent dat boeren die zich extra inzetten voor het sluiten van bodem, -plant, -dier, en mestkringlopen op hun bedrijf, hier een vergoeding voor krijgen.

 • logo