Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Mookerheide

Mookerheide uitzicht

Groots uitzicht

Op het uitzicht van de Mookerheide ben ik als boswachter enorm trots. Waan je in het buitenland vanaf de uitzichtpunten op de Maas en de kerk van Cuijk. Dwaal heerlijk rond over het landgoed en geniet van de cultuurhistorie. Wie weet spot je een zandhagedis of zelfs een gladde slang. Loop je mee naar de Mookerheide?

Ellen Luijks
Ellen Luijks

Boswachter Communicatie & Beleven in het Rijk van Nijmegen

Meer over Mookerheide
Koop een strippenkaart voor toegang tot het jachtslot en een mooie goodie bag.

Kom naar de Landgoedfair op 7 juli

Prikkel je zintuigen tijdens de zomerse fair op landgoed Mookerheide. Kijk op zondag 7 juli je ogen uit in het jugendstil jachtslot. Luister naar de vele verhalen. Proef het lekkers uit de landwinkel en ruik de bloemen in de tuin. Rond het jachtslot vind je tientallen stands, je kunt de herder met zijn schapen ontmoeten en kennismaken met de boswachter.

Kom ook!
Ontdek wat er nu al zien is en wat we aan het doen zijn.

Landgoed Jachtslot de Mookerheide volop in ontwikkeling

Ontdek de kassen en tuinen. Kom langs bij Landwinkel de Mookheide of drink een lekker kop koffie op het terras bij Lagom. Benieuwd naar de plannen van Natuurmonumenten op het landgoed. Bekijk hier de laatste vlogs van boswachter Ellen met de laatste nieuwtjes over het landgoed. Je bent van harte welkom!

Kom langs
filter plus

Ontdek de toppen van de Mookerheide

Tijdens een wandeling beleef je de hoogteverschillen in het landschap optimaal. Bezoek de heide van de schansen en geniet van het prachtige uitzicht vanaf de uitkijktoren.

Wandel mee
filter plus
 • Wandelen

  Wandelroute Twee Schansen - Mookerheide bij Mook

  Ontdek dé hoogtepunten van de Mookerheide: het jachtslot, de heide, de twee schansen en prachtige uitkijkpunten.

  • 6 km
 • Wandelen

  Wandelroute Heumensoord bij Nijmegen

  Gevarieerde rondwandeling door een heerlijk bos- en heidegebied op een steenworp afstand van Nijmegen en Malden.

  • 6.1 km
 • Over het gebied

  Op ongeveer tien minuten rijden van Nijmegen vind je de Mookerheide. Een natuurgebied met  uitgestrekte heidevelden, mooie bossen en een rijke geschiedenis. Dé ideale plek om te wandelen en te genieten van de rust. Een mooi gebied dat een bezoek meer dan waard is.

  De Mookerheide is voor veel Nederlanders een bekend natuurgebied. Maar dat was ooit anders. In de Tachtigjarige Oorlog was het niet zo best als je naar de Mookerheide werd gezonden, toen was het daar een slagveld. Dankzij het werk van Natuurmonumenten is dit natuurgebied nu een fantastisch mooi gebied dat een bezoek meer dan waard is!

  Jachtslot de Mookerheide

  In het noorden van de Mookerheide ligt Landgoed Jachtslot de Mookerheide. Het is een kenmerkend landgoed met kassen, een leifruitmuur, sier- en moestuinen, een wildkelder en een sierbrug. De tuinderij, zoals landgoedeigenaar Jan Luden van Heumen het vroeger noemde, was een belangrijk onderdeel van het landgoed. Groenten en fruit groeiden hier volop. Breng een bezoekje aan de kas en waan je terug in deze vroegere tijden. Of ga mee met een rondleiding en bezoek het jachtslot van binnen en verbaas je over de jugendstil-details.

  Uitkijktoren Mookerschans

  Naast het landgoed bestaat de Mookerheide uit een prachtig heidegebied met uitgestrekte bossen. Je kunt hier uren door de natuur dwalen. In augustus bedekt de bloeiende heide de heuvels met haar paarse pracht. Vanaf de uitkijktoren op de Mookerschans heb je een adembenemend uitzicht. Wij brengen de heidegebieden met elkaar in verbinding. Hierdoor kunnen dieren als de hazelworm en de gladde slang door het hele gebied trekken op zoek naar voedsel. Op warme zomerdagen kun je aan de rand van de heide, op een boomstronk of op de wandelpaden, ineens een zandhagedis zien liggen. Wandel de gele route over de toppen van de stuwwal en ontdek zelf de prachtige heide.

  De geschiedenis van de Mookerheide

  De Mookerheide is een natuurgebied met een rijke geschiedenis. Natuurlijk denken we dan aan de slag op de Mookerheide van 1574. In de recente geschiedenis, na de Tweede Wereldoorlog, startten de zusters Dominicanessen van Bethanië op de Mookerheide een klooster en opvangtehuis voor kinderen. Een van de zusters Dominicanessen hield van de geur van verse kruiden. Heerlijk voor in het eten of in de thee. De tuin was een paradijs voor haar. Ze kon de hele dag in de warme kas druk in de weer zijn met stekjes. Voor fruit en voor bloemen. Overal in het klooster geurde het heerlijk van de kleurrijke boeketten. De zusters Dominicanessen kweekten graag zelf diverse soorten fruit aan de fruitmuur. Aan de zonnige zijde groeide ander fruit dan aan de schaduwzijde. Samen met de boomgaard smulden ze het hele jaar door van vers fruit. Ken jij alle soorten?

  Landwinkel de Mookerheide

  De tuinen en de kassen kun je bezoeken als de grote zwarte poort open staat. De producten van de tuinen en de kassen kun je kopen in Landwinkel de Mookerheide van Boer Spierings in het jachtslot. Naast groente en fruit uit de moestuinen verkopen ze ook vlees en kaas van eigen runderen en werken ze samen met ondernemers in de regio die streekproducten produceren. De landwinkel is open van dinsdag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 17:00 uur en op zaterdag tot 17:00 uur. Geniet hier van alle lekkere producten. Kom je ook gezellig langs?

  Bezoekersinformatie

  Praktisch

  Parkeerplaats Jachtslot De Mookerheide

  Verkennen

  Extra informatie

  Vrij wandelen op wegen en paden
  Honden welkom, mits aangelijndEr ligt een hondenloslooproute bij de Mookerschans. Startpunt aan beide zijden van de Burgemeester Sengersweg.
  Rondleiding boekenEr worden geregeld rondleidingen over het landgoed en door het jachtslot gegeven. Wilt u liever met een eigen groep een excursie? Bijvoorbeeld met familie, de historische vereniging, tuinclub of gewoon gezellig met vrienden. Dat kan! Stuur een mail met de vraag naar boswachter Ellen luijks via [email protected].
  Mookerheide

  Agenda

  koken met oerrr
  zo 21 jul
  Op pad met kinderen

  Koken met de boswachter van OERRR

  In de tuinen van Landgoed Mookerheide staan allemaal heerlijke groenten en fruit. Samen met de OERRR-boswachter van Natuurmonumenten ga je op zondag 21 juli kijken wat er allemaal groeit en bloeit en gaan jullie wat lekkers maken.

  Bos en schaap
  wo 24 jul
  Op pad met kinderen

  Mee met de schaapsherder van OERRR

  Word je helemaal blij als je bij toeval de schaapskudde treft in Heumensoord? Ga dan op 24 juli mee met de boswachter van OERRR en je ontmoet zeker de schaapsherder.

  De theaterkist
  zo 28 jul
  Op pad met kinderen

  Tovenaar Februus komt met De Theaterkist naar Landgoed Mookerheide

  Kennen jullie de Theaterkist al? Theatermaker August Greene is de eigenaar van deze bijzondere kist. August Greene woont met zijn familie in het vreemde plaatsje Driepoort.

  Direct naar

  Mookerheide

  Wat wij hier doen

  Wat doet Natuurmonumenten

  Natuurmonumenten wil het Landgoed Jachtslot De Mookerheide voor de toekomst behouden. We herstellen oude paden, houden de tuinen open en verbeteren de kwaliteit van de natuur. Dit kunnen we alleen maar doen door samen te werken met partners zoals DeSeizoenen, Driestroom, Landwinkel Boer Spierings, Natuurbegraven Nederland en de toekomstige exploitant van de horeca. Ken of ben je iemand die een zorgindicatie/CIZ/WMO heeft? Dan kunt u aan de slag via DeSeizoenen of Driestroom. Neem contact op met Henric van Dijk, [email protected]

  Help mee
  Mookerheide

  Nieuws van de boswachter

  logo