Grote zwermen spreeuwen boven Naardermeer: samen het bed in
Het najaar is de tijd dat spreeuwen zich in grote groepen verzamelen, een prachtig natuurfenomeen! Aan het eind van de dag verzamelen ze zich om te slapen in de rietkragen van het Naardermeer. Waarom? Boswachter Angelique Aerts: ‘Zo’n grote wolk valt op en wijst soortgenoten de weg. Samen overnachten is nu eenmaal veiliger’.
Piek in aantal spreeuwen
Als de schemering valt vliegen spreeuwen uit de hele regio naar het Naardermeer. En in de herfst zijn dat er veel, heel veel. Miljoenen spreeuwen uit Rusland en Scandinavië komen naar Nederland om te overwinteren. Overdag is er aan de bessenstruiken in de regio nu genoeg voedsel voor ze te vinden. ’s Avonds komen ze samen om massaal in het riet te overnachten. ‘Een ander voordeel van het slapen in grote groepen: ’s ochtends kun je anderen weer volgen naar goede voedselplekken!’ aldus boswachter Angelique.
Knap: geen botsingen
Boswachter Angelique kwam een boeiend artikel tegen op Nature Today over waarom zwermende spreeuwen niet botsen. Prof. dr. Charlotte Hemelrijk (RUG) heeft met een model wetenschappelijk onderzocht hoe dat in zijn werk kan gaan. Het blijkt dat spreeuwen allemaal even snel vliegen (zo’n 36 kilometer per uur), want remmen of versnellen kost te veel energie. Dat maakt samen vliegen al makkelijker, want bots maar eens met iemand die precies even hard gaat. Dat kan alleen als je de bocht om gaat.
Zeven buurvogels
Omdat spreeuwen boven hun slaapplaats zwermen, moeten ze toch geregeld een bochtje maken. Daar hebben ze gelukkig ook een bots-vrije oplossing voor: ze houden maximaal zeven buurvogels in de gaten en zorgen dat ze daar niet tegenaan vliegen. Als een paar spreeuwen van koers veranderen, dan verspreidt die beweging zich dus door de hele wolk, omdat ze zich allemaal razendsnel aanpassen aan die zeven buren.
Zelf spreeuwen spotten?
Wandel aan het einde van de dag nog even het rondje Muggenbelt vanaf Gasterij Stadzigt. Een betrekkelijk kort rondje waarbij je vanaf uitkijkpunt de Muggenbult over het Grote Meer uitkijkt. In de rietkragen daar slapen ze ’s nachts! Zorg wel dat je voor zonsondergang weer terug gaat, dat zijn de regels om de dieren de broodnodige rust en ruimte te geven in het natuurgebied.