Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Drents Friese Wold doet mee met Rewilding Europe

21 oktober 2015 | Renée Nitters

Als het aan Natuurmonumenten ligt zullen Nederlanders in de toekomst meer wild tegenkomen in de natuur. Half oktober voegde Natuurmonumenten drie gebieden toe aan het netwerk Rewilding Europe: het Deelerwoud/Veluwezoom Kempen-Broek en het Drents Friese Wold.

Drents Friese Wold doet mee met Rewilding Europe

Wat is Rewilding Europe?

Het Europese netwerk Rewilding Europe bestaat sinds 2013. Samen met de drie nieuwe gebieden van Natuurmonumenten doen er inmiddels 41 gebieden in 18 Europese landen mee. Het ‘European Rewilding Network’ brengt initiatieven samen die gericht zijn op het ruimte geven aan natuurlijke processen en het herstel van dierpopulaties. Dat levert bovendien spannende natuur op voor mensen en er ontstaan kansen voor de lokale economie.

Wildagenda

Het toevoegen van de drie gebieden aan Rewilding Europe sluit aan bij de wildagenda die Natuurmonumenten opstelde naar aanleiding van een landelijke raadpleging. Natuurmonumenten vroeg haar achterban naar hun mening over ruimte voor wild in Nederland. Teo Wams, directeur natuurbeheer van Natuurmonumenten licht toe. 'Natuurmonumenten past verschillende vormen van beheer toe, afhankelijk van de natuurwaarden, de omgeving en de historie van een gebied. Neem het Deelerwoud, daar zijn we sinds 2001 gestopt met het afschieten van herten. Zo komen we erachter hoeveel dieren het gebied werkelijk aan kan. En dat in de achtertuin van steden als Arnhem, Apeldoorn en Ede. Wij denken dat andere beheerders in Europa van onze ervaringen kunnen leren en wij van hen. Vandaar dat we ons graag aansluiten bij Rewilding Europe'.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Voor het Drents Friese Wold betekent dat Natuurmonumenten kijkt hoe de begrazing met Sayaguesa's zich ontwikkelt in het gebied en hoe het herstel van het brongebied van een beeksysteem verloopt. Daarnaast vormt de omvorming van bos met uitheemse soorten eveneens een thema.

placeholder
Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo