Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Sayaguesas kalfje geboren in het Drents Friese Wold

26 maart 2015 | Renée Nitters

Afgelopen week werd het eerste kalfje van de Sayaguesas runderen die medio 2013 in het Nationaal Park Drents Friese Wold zijn uitgezet. Deze koeien zijn de opvolgers van de Schotse Hooglanders die er tot dan toe hun stek vonden. Moeder en kalf zijn gezond en maken het goed!

Sayaguesas kalfje geboren in het Drents Friese Wold

Terughoudend naar mensen

De koeien, met hun imposant uitziende hoorns, zijn in 2013 in het Nationaal Park Drents Friese Wold uitgezet. Ze zien er vervaarlijk uit, maar het zijn vriendelijke, terughoudende beesten die over het algemeen niet snel contact zoeken met mensen. Boswachter Olga de Lange: 'Natuurmonumenten koos samen met Staatsbosbeheer in 2013 voor deze runderen, omdat ze goed tegen warmte en kou kunnen en minder verkoeling zoeken in het water als het erg warm is. De Schotse Hooglanders stonden op warme dagen graag in de heidevennen, waardoor de kwetsbare oevers verloren gingen'. De zeldzame planten die in of vlakbij de vennen leven, zoals beenbreek, lavendelheide, ronde zonnedauw en dieren als kamsalamanders, veenvlinders en heikikkers hebben zo ook weer extra kansen op overleven en uitbreiden.

placeholder

Fotograaf: Arjan BoermanBron: Natuurmonumenten

Begrazingsgebied uitgebreid

Natuurmonumenten breidde het begrazingsgebied van de Sayaguesas onlangs uit naar het Wapserveld. De rasters waren nog niet weg of de koeien wisten het nieuwe gebied al snel te vinden, vervolgt De Lange. De koeien kunnen nu vanuit het bos de heide op en vice versa. Hun leefgebied is nu uitgebreid tot ongeveer elf vierkante kilometer.

Dwaal door het NP Drent Friese Wold

Maak één van de wandelroutes door het Nationaal Park Drents Friese Wold, wellicht zie je de Sayaguesas wel lopen.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo