Nieuws van de boswachter

Sayaquesa's in de lente

14 april 2020 | Lian Flikkema

Soms heb je als bezoeker geluk: dan zie je een grote kudde Sayaquesa's bezig met hun dagelijkse taak. Samen met schapen en Schotse hooglanders houden ze het landschap van het Drents-Friese Wold open en gevarieerd. In deze tijd van het jaar gaat het niet alleen om stieren en koeien, maar zijn er ook kalveren bij. Prachtig om, op gepaste afstand, te bestuderen en te bewonderen.

Kudde Sayaquesa-runderen

De kudde in de lente

Meestal bestaat de kudde uit zo'n tachtig tot honderd dieren. Het is een sociale kudde. Dat betekent dat er niet alleen koeien lopen, maar ook stieren. Het is fantastisch om je te realiseren dat zo'n kudde zichzelf helemaal redt. De verzorger houdt ze bijna dagelijks in de gaten, maar hoeft nauwelijks bij te sturen. Nationaal Park Drents-Friese Wold is een van de weinig natuurgebieden in Nederland waar je een sociale kudde van deze omvang kunt bestuderen. 

Sinds kort zijn de eerste kalveren geboren. De geboortepiek ligt in april. Afkalven kan trouwens het hele jaar, afhankelijk van de conditie van de koe. Kort voor de bevalling neemt de koe even afstand van de kudde. Na zo'n 2 tot 4 dagen komt ze terug. Dan pas kunnen de kalfjes met de kudde meekomen en grotere afstanden afleggen. De groep accepteert het kalf meteen. Als er veel kalfjes zijn, klitten ze vaak samen. Een enkele koe 'past' dan op, zodat de andere moeders kunnen eten. Een soort creche dus.

Het voorjaar is ook de periode dat de stieren het meest actief zijn. Als de koeien weer tochtig worden, laten ze hun 'macho' gedrag zien: briesen, graven, alles om concurrenten en de dames te imponeren. Om de paar jaar is het ook tijd om nieuwe stiertjes te introduceren. Dat is nodig voor bloedverversing in de kudde. Na een korte periode, in een tijdelijke kraal, mogen ze bij de kudde. Dan is het afwachten hoe de sociale structuur verandert.

 

moeder met kalf

Begrazing en het effect op de natuur

Grazende runderen hebben veel effect op een natuurgebied. Ze grazen, maken veepaadjes, knabbelen aan twijgen en bladeren, stieren maken stierenkuilen en duwen kleine boompjes om. De bovenste blaadjes zijn het lekkerst en meest voedzaam! De runderen zijn bij voortduring in beweging. Het maakt het landschap meer gevarieerd. Hierdoor vinden andere planten en dieren weer een geschikte leefomgeving.

De kudde bewonderen

De grazers die je tegenkomt, zijn geen dieren van de kinderboerderij. Het zijn in het wild levende dieren die gewend zijn om zich vrij te kunnen bewegen. Maar je kunt ze op je gemak bekijken. Het betekent wel dat je als bezoeker bepaalde spelregels in acht moet nemen:

  • houd afstand (minimaal vijfentwintig meter)
  • doorkruis de kudde niet
  • wacht rustig af of maak een wijde boog om de dieren heen. Daarbij kun je gerust afwijken van de paden
  • voer of aai de dieren niet
  • houd honden aan de lijn
boswachter Lian
Lian Flikkema

boswachter communicatie en beleven Zuid Drenthe

logo