Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Succesvol jaar voor broedende kraanvogels

18 juli 2016 | Renée Nitters

De kraanvogels doen het goed in Nederland en dan met name in Drenthe en Friesland. Van de ongeveer twintig getelde broedparen, zijn er inmiddels vijf kuikens uitgevlogen.

Succesvol jaar voor broedende kraanvogels

Nat voorjaar

Boswachter Martin Snip: 'waarschijnlijk profiteerden de kraanvogels dit jaar van het natte voorjaar. Doordat de broedplek vaak rondom zeer drassig was, bleken er minder nesten leeggehaald te worden door roofdieren. De overvloedige regen zorgde voor ondergelopen wandelpaden. Voor wandelaars waren de afgesloten paden minder leuk, de kraanvogels genoten daardoor van de extra rust'.

Fochteloërveen

Na honderden jaren afwezigheid keerde de kraanvogel in 2001 terug naar Nederland. Het eerste kuiken zag het levenslicht in het Fochteloërveen. De jaren daarna bleek het uitgestrekte en natte hoogveengebied op de grens van Drenthe en Friesland grote aantrekkingskracht uit te oefenen op de kraanvogel. Vanuit deze kraamkamer verspreidde het majesteuze dier zich langzaam verder over Nederland. Inmiddels zijn er in 2016 broedende paartjes te vinden in het Dwingelderveld, Holtingerveld, het Drents Friese Wold, Bargerveen en Midden-Drenthe. Van de acht broedparen in het Fochteloërveen vloog er nu eentje uit.

placeholder

Fotograaf: Herman Feenstra

Toekomst

Tegenwoordig is de kraanvogel niet meer weg te denken uit de Friese en Drentse natuurgebieden. De kraanvogels breiden zich steeds verder uit naar andere provincies. Zo kwamen er meldingen van broedparen uit onder andere Gelderland en Limburg. Een teken dat de kraanvogel een blijvertje is in Nederland.

Kraanvogels kijken

Zelf kraanvogels spotten in het Fochteloerveen? Vanuit de uitkijktoren ‘de zeven' worden regelmatig kraanvogels gezien.

WIST JE DAT?

placeholder

Fotograaf: Moniek RozemeijerBron: Natuurmonumenten

  • De kraanvogel een gedraaide luchtpijp heeft? En daardoor het bijzondere, trompetterende geluid voortbrengt?
  • De kraanvogel van moerasbossen en hoogveen houdt?
  • Het eerste kraanvogeljong in het Fochteloërveen Tsuru heette? Wist je dat dat in de oosterse mythologie voor lang leven en geluk staat?
Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo