Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Jonge dassen op de burcht (filmpje) in Zuid Drenthe

15 juni 2015 | Renée Nitters

Het jaar 2015 is het jaar van de Das. Tijdens de jaarlijkse dassentelling maakte Erik Bethlehem van de dassenwerkgroep Zuid Drenthe een bijzonder filmpje. Moeder en een aantal jongen verlieten tegen de avond hun burcht. Geniet mee!

Jonge dassen op de burcht (filmpje) in Zuid Drenthe

Burcht opschonen

Zo tegen de avond verlaten de dassen meestal hun burcht. Ze gaan op zoek naar voedsel en het vrouwtje maakt de burcht schoon. Ze verwijdert om de paar dagen oud nestmateriaal om het vervolgens te verversen met nieuw takken, bladeren, wat er maar in de buurt te vinden is. Daarnaast hebben ze flink last van ongedierte, dus pelsonderhoud staat hoog op de lijst.

Gevaar?

Filmer Erik Bethlehem: 'het was echt bijzonder. Omdat ze slecht zien, kwamen ze tot op een halve meter dichtbij mijn schuilplek, maar roken mij kennelijk niet. Het leuke is ook dat je verschillen ziet in het gedrag van de jongen. De ene is wat voorzichtiger dan het andere jong, maar de eerste liet zich lang overtuigen dat er niets aan de hand is. Alhoewel hij toch wel iets onbekends ruikt. Je ziet dat ze dan zijwaarts gaan lopen en een hoge rug opzetten ten teken dat er gevaar dreigt. Al met al heb ik er een paar uur achter elkaar doodstil gezeten, maar het is maar één keer per jaar, dus dat heb ik er graag voor over'.

Jaar van de Das

2015 is het jaar van de das. Zo'n vijftig jaar geleden werd de das nog ernstig bedreigd. Inmiddels zijn de aantallen door geslaagde reddingsoperaties weer flink toegenomen. Door lokale herintroducties en de aanleg van dassenvoorzieningen gaat het nu steeds beter met ze. Help Natuurmonumenten mee deze prachtige dieren te beschermen. Word lid!

Video of Dassen - Natuurmonumenten 2015

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo