Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Kom naar het leukste zomeruitje van Drenthe

29 juni 2016 | Renée Nitters

Schapen zijn onlosmakelijk verbonden aan Drenthe. Wil je nader kennismaken met het oudste ras van West Europa? Kom dan zondag 3 juli naar het Bezoekerscentrum Dwingelderveld. De dag staat in het teken van het Drentse heideschaap.

Kom naar het leukste zomeruitje van Drenthe

Leuk dagje uit

Stichting Ruiner Schaapskudde verzorgt samen met Natuurmonumenten het jaarlijkse schaapscheerdersfeest. Er is van alles te beleven rond het thema schapen. Herders geven demonstraties schapen scheren en schapen drijven. Vrijwilligers laten zien wat er van wol gemaakt kan worden en er is een keurmeester aanwezig die je van alles weet te vertellen over het Drentse heideschaap.

Demonstraties

De herder laat ieder uur van 12.00 tot en met 15.00 uur zien hoe de hond de kudde door het publiek manoeuvreert. Deze demonstraties vinden plaats in de schapenweide bij het bezoekerscentrum. In de tuin van het centrum zie je hoe de net geschoren wol wordt verwerkt. Vrijwilligers zijn aan het spinnen en vilten en vertellen hier meer over. Een blikvanger in het bezoekerscentrum is de maquette van wol. Hier hebben vrijwilligers van Natuurmonumenten, onder leiding van kunstenares Erna van Sambeek, hard aan gewerkt om tot dit schitterende eindresultaat te komen.

Kinderactiviteiten

Kinderen kunnen zich verkleden als herder. Er liggen diverse attributen klaar waarmee je met echte herderstok, cape en hoed je helemaal herder voelt. Misschien mag je ook even met de herder oefenen op welke commando's de hond reageert.

placeholder

Schapen drijven bij Bezoekerscentrum DwingelderveldFotograaf: Andries de la Lande CremerBron: Natuurmonumenten

Pendeldienst

Heb je zin om ook even een bezoek te brengen aan de schaapskooi? Dan kun je gebruik maken van een pendeldienst. Speciaal voor deze gelegenheid rijdt er een huifkar heen en weer tussen het bezoekerscentrum en de Ruiner schaapskooi aan de rand van de heide. Redenen genoeg om zondag 3 juli naar de Benderse 22 in Ruinen te komen voor een leuk dagje uit! Er is voldoende gratis parkeerruimte bij het Bezoekerscentrum.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo