Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Kom vernieuwd Bezoekerscentrum Dwingelderveld bekijken

11 maart 2016 | Renée Nitters

Vanaf vrijdag 11 maart opent Bezoekerscentrum Dwingelderveld haar deuren weer voor het publiek. Vanaf 13.00 uur ben je welkom om de nieuwe inrichting te komen bewonderen. Natuurmonumenten zorgde afgelopen maanden voor een complete metamorfose van het gebouw.

Kom vernieuwd Bezoekerscentrum Dwingelderveld bekijken

Voel je thuis

‘Het begroeide dak is misschien wel het enige dat ongemoeid gelaten is,’ licht een trotse beheerder Casper de Jong toe. Het gebouw heeft een nieuwe vloer, expositie, maquette, fotowanden en koffiecorner. ‘We hopen dat mensen zich snel thuis voelen en van hieruit genieten van het Dwingelderveld. Voor jong en oud is hier dagelijks wat te beleven.’ De opening van het vernieuwde bezoekerscentrum sluit mooi aan bij het vijfentwintig jarig jubileum van Nationaal Park Dwingelderveld.

Maquet

placeholder

De nieuwe maquette is het paradepaardje van het bezoekerscentrum. ‘Hij is gemaakt van de wol van hier en met de handen van hier.’ Kunstenaar Erna van Sambeek verwerkte samen met de vrijwilligers van Natuurmonumenten de wol van de schapen van het Dwingelderveld tot een schaalmodel van het Nationaal Park. ‘Het is een symbolisch sluitstuk van alle natuurprojecten van de afgelopen jaren. Het verbeeldt de grote stille en natte heide.’ Boven de maquette hangt een grote lamp met een foto van de heide, de vennen en de schaapskudde. Op de vloer onder de maquette strekt de kaart van Zuidwest-Drenthe zich uit. De kaart helpt bezoekers bij de oriëntatie en verbindt het Nationaal Park met de omgeving.

Kop koffie

In de nieuwe koffiecorner kun je terecht voor een kop koffie of thee en een lekkere koek. ‘Omdat we willen dat mensen zich hier thuis voelen werken we met zelfbediening,’ licht De Jong toe. ‘Net als bij het tafeltje met honing of jam langs de weg, vertrouwen we erop dat de mensen nadat ze genoten hebben van de koffie, komen afrekenen.’ In de koffiecorner staan gezellige zitjes en een lange loungebank. De loungebank is gemaakt van hout afkomstig uit de vorige inrichting. Dat geldt ook voor de kasten en meubels in het winkelgedeelte. Video of Bezoekerscentrum Dwingelderveld is heropend

 

placeholder

Visitekaartje van Drenthe

De vernieuwing van Bezoekerscentrum Dwingelderveld was alleen mogelijk dankzij de inzet van veel vrijwilligers en financiële steun van leden van Natuurmonumenten. Daarnaast droegen Nationaal Park Dwingelderveld, Provincie Drenthe, LIFE en diverse sponsoren bij aan de financiering. ‘Het bezoekerscentrum is een prima visitekaartje van het jubilerende Nationaal Park Dwingelderveld’, concludeert De Jong. ‘Hiermee kunnen we de komende tien jaar weer een paar miljoen wandelaars en fietsers aantrekken en ze een onvergetelijke dag in Drenthe bezorgen. We scharen ons weer in de top van drukstbezochte attracties in het noorden.’

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo