Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Laatste week inschrijven voor Midzomernachtwandeling

12 juni 2015 | Renée Nitters

Bijna 4000 mensen verspreid over heel Nederland lopen het donker of het licht tegemoet in de natuur tijdens Midzomernacht op 20 juni. Nog eens 250 wandelaars lopen een echte uitdaging, de Midzomernacht wandelmarathon op Veluwezoom van Natuurmonumenten

Laatste week inschrijven voor Midzomernachtwandeling

Bloemrijke weides

De wandelaars halen gezamenlijk bijna 90.000 euro op voor bloemrijke weides. Natuurmonumenten organiseert de midzomernachtwandelingen om mensen een unieke ervaring te geven van natuur in het donker.

Laatste kans

Normaliter zijn natuurgebieden van Natuurmonumenten niet toegankelijk tussen zonsondergang en zonsopkomst. Tijdens de Midzomernacht op 20 juni maken de boswachters van Natuurmonumenten een uitzondering en zetten zij verschillende wandelroutes uit op plekken waar de natuur er geen hinder van ondervindt. Je kunt je nog tot en met 16 juni inschrijvenvoor de midzomernachtwandelingen verspreid door het land. De wandelmarathon is vol.

Beleef het Dwingelderveld

Vlak na zonsondergang komt het nachtleven op gang in Nationaal Park Dwingelderveld. In de schemer en het donker beleef je de natuur op een heel andere manier. Als de ogen aan het donker gewend zijn, zie je de natuur heel anders dan overdag. Ook hoor je ’s nachts dieren die je overdag niet hoort. Denk bijvoorbeeld aan uilen, of kikkers. En misschien zie je nog wel een ree.

Opbrengst naar nieuwe natuur

Met de opbrengst van de Midzomernachtloop, waarvan de tussenstand nu op maar liefst bijna 90.000 euro staat, koopt Natuurmonumenten nieuwe natuur aan. Dit jaar staat de actie in het teken van bloemrijke weides en het overleven van typisch Nederlandse diersoorten als grutto, veldleeuwerik en boerenzwaluw. Die zijn afhankelijk van insecten, die op het platteland nauwelijks meer voorkomen. In Nederland is 70 procent van het oppervlak in gebruik door de landbouwsector. Hierdoor zijn veel soorten in het gedrang gekomen wegens een lage waterstand, gifgebruik en veelvuldig maaien van grasland.

Afstanden

Na twee succesvolle edities is het evenement dit jaar uitgebreid met een 21 km wandelmarathon. Tijdens de Midzomernachtloop van Natuurmonumenten op 20 juni leggen wandelaars midden in de nacht afstanden af van 5 km tot 63 kilometer. In dertig gebieden organiseert Natuurmonumenten wandelingen van 3 tot 10 kilometer. Voor de sportieve wandelaar ligt een marathon in het verschiet van 21, 43 of 63 kilometer.

Kijk voor alle wandelingen op www.midzomernacht2015.nl

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo