Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Natuurproject Anserveld vertraagd door aanhoudende natheid

22 maart 2016 | Renée Nitters

Door de aanhoudende regen van de afgelopen maanden kan Natuurmonumenten het natuurproject in het Anserveld niet voor het broedseizoen afronden. Doordat de bodem te langzaam opdroogt, kunnen de gezaagde bomen voorlopig niet worden afgevoerd.

Natuurproject Anserveld vertraagd door aanhoudende natheid

Broedseizoen begint

‘Het is geen fraai gezicht, maar vanaf eind maart is de kans groot dat vogels nesten bouwen in de opgestapelde bomen,’ legt boswachter Olga de Lange uit. ‘We laten ze daarom het hele voorjaar en in de zomer liggen. Als we nu de bomen laten afvoeren, wordt de heidebodem kapotgereden.’ De bomen zijn gezaagd om de heide en de natte slenken hier te herstellen.

Wandelpad onde

placeholder

Fotograaf: Frans de VriesBron: Natuurmonumentenr water

Het vele water zorgt er tegelijkertijd voor dat het wandelpad tussen de Anserdennen en de Davidsplassen gedeeltelijk onder water staat. Het noordelijk deel is opgehoogd, maar het zuidelijk deel niet. ‘Dat is een flinke tegenvaller, omdat het pad onderdeel is van de lange wandelroute vanuit het bezoekerscentrum. Met een paar hoge laarzen is het te doen.’ De Lange spreekt uit ervaring. ‘Ik zag zelfs afdrukken van blote voeten, dus dat kan ook.’ Natuurmonumenten wil nu ook dit deel laten ophogen, maar dat kan pas als het water is gezakt. Natuurmonumenten past de route aan. Onderweg wordt de omleiding aangegeven met informatiekastjes. Tevens is in Bezoekerscentrum Dwingelderveld onderstaande aangepaste route verkrijgbaar. De omleiding kom je tegen tijdens 13 kilometer lange wandelroute door Nationaal Park Dwingelderveld.

placeholder

Historische raatakkers

Het Anserveld is afgelopen najaar en winter ingericht als waterbergingsgebied. Daarvoor zijn kades en stuwen aangelegd en is een aantal watergangen en sloten gedempt. In het deel waar de heide is open gemaakt en het bos is verwijderd kwamen oude karresporen en een eeuwenoud Celtic Field tevoorschijn, historische raatakkers die 5.000 jaar geleden werden aangelegd. ‘Dat maakt dat we extra voorzichtig te werk moeten gaan. Het gebruik van zware machines is niet aan de orde, zeker niet als de bodem zo drassig is.’ Natuurmonumenten verwacht aan het einde van de zomer, als de vogels zijn uitgebroed, alle gezaagde bomen te kunnen verwijderen. De meeste bomen worden ter plekke versnipperd en afgevoerd naar een energiecentrale. Een klein aantal gaat als zaaghout naar een zagerij.

placeholder

Bron: Natuurmonumenten

Door de vele regen doet de waterberging zijn werk. Het water uit het Dwingelderveld stroomt langzaam af en verlaat deels via het Anserveld het gebied. Delen van het Anserveld zijn daardoor veranderd in grote plassen. Daarmee wordt voorkomen dat het water te snel richting lager gelegen landbouwgronden en Meppel stroomt en daar voor wateroverlast zorgt. In het Anserveld kan totaal 285.000 kubieke meter water worden vastgehouden. De Lange heeft vertrouwen in een goede oplossing voor de route die nu deels onder water staat. ‘Die gaan we ophogen. In de voorde, een natte oversteek in het Anserveld, komen stapstenen om wandelaars met droge voeten naar de overkant te helpen.’

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo