Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Opvallend veel hazen in het Dwingelderveld

31 juli 2015 | Renée Nitters

Dit zomerseizoen zien bezoekers en boswachters opvallend veel hazen in het Drentse Dwingelderveld. Zowel in het natuurgebied als ook in aangrenzende weilanden en akkers steken de zwartgerande oren veelvuldig boven het soms hoge gras en de akkerkruiden uit.

Opvallend veel hazen in het Dwingelderveld

Sappige kruidenakkers

Vooral de kruidenakkers van Natuurmonumenten, maar ook de hooilanden van (biologische) boeren zijn bij de hazen favoriet. In de heide en de kruidenakkers waar Natuurmonumenten biologische granen en boekweit verbouwd, vinden de dieren volop schuilplaatsen en voedsel. Ook in de hooilanden waar Natuurmonumenten en biologische boeren gras en klaver laten groeien, vinden de hazen veel gevarieerd voedsel.

placeholder

Oorzaak

Waarom er veel hazen zijn? Voor boswachter Ruud Kreetz is het niet helemaal duidelijk. 'De laatste jaren zijn er mogelijk door jagers buiten het Dwingelderveld minder hazen geschoten, waardoor meer dieren zich hebben voortgeplant. Ook het uitblijven van diverse ziekten waar hazen last van hebben en gunstige weersomstandigheden kunnen een rol spelen. Maar ook het feit dat er voor vossen voldoende voedsel was in de vorm van muizen heeft misschien een duit in het zakje gedaan'. Het blijft gissen. Al fietsend of wandelend door het Dwingelderveld kom je ze vast tegen.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo