Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Schoolkinderen maken kennis met schaapskudde

11 mei 2016 | Renée Nitters

Groepen 1 tot en met 3 van de basisschool uit de gemeente Westerveld maakte begin mei kennis met de schaapskudde en schaapherder Johan in Lhee. Voor velen de eerste keer dat ze oog in oog stonden met zo veel schapen en lammetjes.

Schoolkinderen maken kennis met schaapskudde

Wat is een potstal?

Gedurende de ochtend hingen de kinderen aan de lippen van schaapherder Johan Coelingh. Wat is eigenlijk een potstal? Hoe werkt het? Waar blijft alle poep van de schapen en de lammetjes? Hoe krijgt de schaapherder het voor elkaar dat zijn hond Guus zo goed luistert en hem helpt de kudde weer terug naar de stal te brengen? Wat eten de schapen? De kinderen zaten op strobalen rond de schaapherder en mochten aan het einde van deze bijzondere natuurles de schapen in de kooi 'wakker maken' om samen de schapen en lammetjes uitgeleide te doen naar de heide.

placeholder

Fotograaf: Olga de LangeBron: NatuurmonumentenSchapen scheren

Voordat het zover was liet schaapherderJohan Coelingh zien hoe je een schaap scheert. Veel kinderen durfden het aan om het geschoren schaap te aaien en waren verrast dat het schaap zo zacht aanvoelde. De geschoren vacht gaat mee naar school om er daar mooie viltwerkjes van te maken. Schaapherder Johan Coelingh kijkt met voldoening terug op deze ochtend: 'ja mooi man, de kinderen vinden het machtig interessant. De rammen hebben imposante horens en zo in het voorjaar hebben we natuurlijk tientallen lammetjes die je even kunt knuffelen. De kinderen kijken hun ogen uit'.

placeholder

Fotograaf: Olga de LangeBron: Natuurmonumenten

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo