Ga direct naar inhoud
Nieuws

Help mee in de Loonse en Drunense Duinen tijdens de Natuurwerkdag!

20 oktober 2022 | Annette den Dulk

Op zaterdag 5 november doen we mee aan de Landelijke Natuurwerkdag. In de Loonse en Drunense Duinen kun je tijdens deze dag samen met de locatieleiders aan het werk om de natuur een handje te helpen. Ook als je geen ervaring hebt met werken in de natuur. Kom jij ons helpen?

Natuurwerkdag LDD

Wat ga je doen?

Bospest, die bijnaam geeft gelijk aan dat de Amerikaanse vogelkers (Prunus Serotina) een lastpak is. Wij noemen de Amerikaanse vogelkers meestal kortweg Prunus. Deze uitheemse Prunus groeit super snel en zaait zich zo sterk uit dat hij het wint van alle andere boomsoorten. Vogels, vossen en dassen zijn gek op z’n paarse besjes en poepen de zaadjes verderop uit. Als we niets zouden doen, dan zou het bos overwoekerd worden door deze opdringerige gast. In dit gebied pakken we het planmatig aan: al 15 jaar zijn ruim honderd vrijwilligers van Natuurmonumenten actief om deze Prunus onder de duim te krijgen. Dat gaat behoorlijk goed: het grootste deel van de Loonse en Drunense Duinen is bijna vrij! Langs de randen staan er echter nog veel. Die gaan we vandaag aanpakken: we steken de Prunussen met spade uit en leggen ze bij elkaar op een hoop. In die takkenhoop kunnen dan weer muizen, wezeltjes en andere zoogdieren schuilen. Zo draagt het meteen bij aan het vergroten van de biodiversiteit in het gebied!

Loonse en Drunense Duinen

In de Loonse en Drunense Duinen vind je bos, heide en vooral veel zand. Het is één van de grootste stuifzandgebieden van West-Europa. De wind kan op veel plekken ongestoord waaien en dat zorgt voor een steeds veranderend landschap. Natuurmonumenten heeft het gebied in 1921 aangekocht, daardoor is het al 100 jaar beschermd en kunnen we nu nog van deze Brabantse Sahara genieten. Tijdens deze natuurwerkdag werken we echter in het bos, in de omgeving van het Oorlogsmonument Loon op Zand. Ook een gebied met een bijzondere geschiedenis. In de pauze tijdens de Natuurwerkdag vertellen locatieleiders Henk en Perry hier graag over.

Praktische informatie 
  • Datum: zaterdag 5 november
  • Tijd: 9.00 - 12.00 uur
  • Werkzaamheden: combinatie van fysiek werk sjouwen, dus geschikt voor iedereen die lichamelijk in goede conditie is. Ook leuk voor kinderen!
  • Kleding: trek eigen werkkleding en stevige schoenen aan
  • Materiaal: Natuurmonumenten zorgt voor de gereedschappen en werkhandschoenen
  • Koffie en thee: aanwezig
  • Verzamelplek: om 9.00 uur bij Oude café De Efteling (Horst 51, 5171 RA Kaatsheuvel). Vanaf daar lopen we in 15 minuten naar de werkplek aan de andere kant van de N261. Kom dus op tijd, anders moet je spoorzoeken!
  • De activiteit is gratis: je helpt mee aan de natuur!

Aanmelden

Meld je hier aan!

Annette den Dulk
Annette den Dulk