Natuurgebied

Nationaal Park Schiermonnikoog

Schiermonnikoog vuurtoren

Lekker uitwaaien op Schiermonnikoog

De ruimte op je heen, de wind door je haren, hoe de wolken samenpakken en de geur van de zee. Dat vind ik zo heerlijk aan Schiermonnikoog als ik loop over het strand. Je kunt hier heerlijk wandelen, fietsen, vogels spotten en het wad op lopen. Iedere dag ga ik op avontuur!

Cynthia Borras

Boswachter van dit gebied

Meer over Nationaal Park Schiermonnikoog

Dennenroute Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is mooi in Ieder seizoen. Op de Dennenroute zie je van alles: van orchideeën in het late voorjaar tot vogels in het najaar.

Doe de wandeltocht

Zeehonden

Rondom het eiland zijn zeehonden niet moeilijk te vinden. Wandel eens over het strand en spot een zeehond op een van de zandbanken.

filter plus

Vliegeren

Vliegeren is leuk voor jong en oud. Als er voldoende wind is kun je op het strand van Schiermonnikoog heerlijk vliegeren.

filter plus
Nationaal Park Schiermonnikoog

De mooiste routes

 • Wandelen

  Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

  Welk seizoen je ook door het Nationaal Park Schiermonnikoog wandelt, er is altijd wat te beleven. Ontdek in het late voorjaar orchideeën, duik in de zomer in de zee en spot in het najaar en winter veel vogels. En wie weet zie tijdens de wandeling ook nog een zeehond.

  • 15.14 km
 • Hardlopen

  Trailrun Schiermonnikoog (Friesland)

  Deze trailrun route steekt meerdere malen de eerste duinrand over om door het naaldbos met zijn kronkelende paadjes, dieper het eiland in te dringen. Er is rekening met het broedseizoen gehouden zodat de Trailrun Schiermonnikoog het gehele jaar door gelopen kan worden.

  • 20.71 km
 • Over het gebied

  Op de uitgestrekte stranden van Schiermonnikoog kun je heerlijk uitwaaien. Buiten het broedseizoen kun je eindeloos struinen over het hele eiland. En voor de sportieveling is er een hardlooproute. Een dag of een week, je krijgt hier meteen een vakantiegevoel. Geniet van dit prachtige eiland boordevol natuur.

  Dit Friese waddeneiland schoof sinds de Middeleeuwen al meer dan twintig kilometer naar het oosten. Onder invloed van eb en vloed ‘wandelt’ het strand steeds een stukje verder.

  Vogels op Schiermonnikoog

  In het najaar doen veel trekvogels het eiland aan en gebruiken het als ‘tankstation’ op weg naar hun winterverblijf in Afrika. In het voorjaar broeden er grote kolonies lepelaars op de kwelders. Natuurmonumenten organiseert regelmatig (broedvogel)excursies. Ga eens met de boswachter op stap, het is echt de moeite waard! Bij laag water zie je de vogels in de Waddenzee rustig hun voedsel bij elkaar scharrelen.

  De kwelder van Schiermonnikoog

  Een begroeid stuk land direct aan zee, dat noemen we een kwelder. Ten oosten van de Reddingsweg en van de Kooiduinen ligt de kwelder van Schiermonnikoog. Als het extra hoog water (stormvloed) is, kan het hele gebied onder water staan. Dwaal hier buiten het broedseizoen urenlang rond. Of bekijk de paarse velden lamsoor bij het Willemsduin.

  Zandplaten met zeehonden

  Loop je op het strand van Schiermonnikoog? Let dan goed op, want misschien zie je wel een zeehond. Dichtbij het strand heb je zandplaten waar regelmatig zeehonden op liggen te zonnebaden.

  Duinen van Schiermonnikoog

  Ga eens lekker fietsen of wandelen in de duinen. In de duinvalleien van het Nationaal Park vind je in de zomer volop bloemen. De duinen van Schiermonnikoog staan bekend om hun vele orchideeën en bijzondere vlinders. In het Kapenglop en in de Westerduinen vind je nog hoge stuifduinen. In de steile randen daarvan broedt de oeverzwaluw.

  Cultuurhistorie van Schiermonnikoog

  In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers verschillende bunkers op het eiland. Een van deze bunkers is de Wassermann bunker. Ooit ingericht als uitkijkpost. Tegenwoordig is deze bunker nog toegankelijk. Neem eens een kijkje en geniet van het uitzicht over het eiland. Als je meer wilt weten van de bunkers, kun je een bezoek wagen aan het Bunkermuseum. Ook heeft Schiermonnikoog een goed onderhouden Eendenkooi. Vroeger belandden de gevangen eenden in de pan. Tegenwoordig vangt de kooiker alleen nog eenden voor onderzoek. Ga in het voorjaar mee met een excursie in de Eendenkooi!

  Activiteiten op Schiermonnikoog

  Vliegeren, schelpen zoeken op het strand, spelen in het speelnatuur van OERRR of een bezoekje aan de vogelkijkhut van de Westerplas. Ook kun je de diverse musea op Schiermonnikoog bezoeken. Zo leer je in het Bezoekerscentrum alles over de natuur van het eiland. En vergeet ook zeker niet om naar het Schelpenmuseum te gaan. Je mag je auto niet meenemen naar Schiermonnikoog. Het eiland verken je wandelend of op de fiets. Zelfs paardrijden kan hier! Heb je toch even iets minder zin om zelf actief te zijn? Dan kun je het eiland over met de huifkar.

  Kinderen op Schiermonnikoog

  Ga met de kinderen naar het spannende speelnatuur van OERRR het Hazenweitje en de Berkenplas. Dit ligt vlak bij het dorp. Klauter op de boomstammen, kruip in de wilgentunnel, speel in het zand of pomp het water van de plas op met de waterpomp. Of ga mee met de activiteiten van OERRR. [link agenda]

  Bezoekersinformatie

  Honden welkom, mits aangelijnd

  Faciliteiten

  InformatiepuntVVV Schiermonnikoog, T 0519 531 233.

  Direct naar

  Nationaal Park Schiermonnikoog

  Wat wij hier doen

  Onderhoud van de duinen

  De afgelopen jaren groeien de duinen op Schiermonnikoog steeds verder dicht met verschillende bomen. Daardoor stuiven de duinen steeds minder. Ook de konijnen die veel in de duinen graasden, zijn door ziektes verdwenen. De open duinen en de dieren in deze open duinen verdwijnen. Als Natuurmonumenten zetten wij ons in voor het herstel van de duinen. Met vrijwilligers komen we regelmatig bijeen om de duinen te onderhouden. Help jij ook mee?

  Word vrijwilliger
  Nationaal Park Schiermonnikoog

  Nieuws van de boswachter