Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Natuurgebied

Nationaal Park Schiermonnikoog

Noordzeestrand Schiermonnikoog

Lekker uitwaaien op Schiermonnikoog

De ruimte om je heen, de wind door je haren, hoe de wolken samenpakken en de geur van de zee. Dat vind ik zo heerlijk aan Schiermonnikoog. Je kunt hier lekker onthaasten in het dorp, eindeloos wandelen op het strand, heerlijk fietsen door de duinen, door het slik van het wad lopen of talloze vogels spotten op de dijk.

Cynthia Borras
Cynthia Borras

Boswachter van dit gebied

Meer over Nationaal Park Schiermonnikoog
 • Nieuws
 • Routes
 • Agenda
 • Over het gebied

  Het Nationaal Park

  Schiermonnikoog is een eiland van rust, ruimte, wildernis en unieke natuur. Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een Nationaal Park. Het eiland heeft een groot variatie aan landschappen. Fietsend of wandelend ontdek je de mooiste plekken van het Nationaal park: het wad, de Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos. Ga op avontuur, beleef Schiermonnikoog!

  Lepelaars

  Vogels op Schiermonnikoog

  In het voor- en najaar doen veel trekvogels het eiland aan en gebruiken het als ‘tankstation’ op weg naar hun winterverblijf in Afrika. In het voorjaar broeden er grote kolonies lepelaars op de kwelders. Natuurmonumenten organiseert regelmatig (broedvogel)excursies. Ga eens met de boswachter op stap, het is echt de moeite waard! Bij laag water zie je de vogels in de Waddenzee rustig hun voedsel bij elkaar scharrelen.

  Kobbeduinen, Schiermonnikoog

  De kwelder van Schiermonnikoog

  Een begroeid stuk land direct aan zee, dat noemen we een kwelder. Ten oosten van de Reddingsweg en van de Kooiduinen ligt de kwelder van Schiermonnikoog. Als het extra hoog water (stormvloed) is, kan het hele gebied onder water staan. Dwaal hier buiten het broedseizoen urenlang rond. Of bekijk de paarse velden lamsoor bij het Willemsduin.

  Strand Schiermonnikoog

  Zandplaten met zeehonden

  Loop je op het strand van Schiermonnikoog? Let dan goed op, want misschien zie je wel een zeehond. Dichtbij het strand heb je zandplaten waar regelmatig zeehonden op liggen te zonnebaden.

  Schiermonnikoog zeehond

  Duinen van Schiermonnikoog

  Ga eens lekker fietsen of wandelen in de duinen. In de duinvalleien van het Nationaal Park vind je in de zomer volop bloemen. De duinen van Schiermonnikoog staan bekend om hun vele orchideeën en bijzondere vlinders. In het Kapenglop en in de Westerduinen vind je nog hoge stuifduinen. In de steile randen daarvan broedt de oeverzwaluw.

  Schiermonnikoog duinen

  Duinen

  Duinen Schiermonnikoog

  Cultuurhistorie van Schiermonnikoog

  In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers verschillende bunkers op het eiland. Een van deze bunkers is de Wassermann bunker. Ooit ingericht als uitkijkpost. Tegenwoordig is deze bunker nog toegankelijk. Neem eens een kijkje en geniet van het uitzicht over het eiland. Als je meer wilt weten van de bunkers, kun je een bezoek wagen aan het Bunkermuseum. Ook heeft Schiermonnikoog een goed onderhouden Eendenkooi. Vroeger belandden de gevangen eenden in de pan. Tegenwoordig vangt de kooiker alleen nog eenden voor onderzoek. Ga in het voorjaar mee met een excursie in de Eendenkooi!

  Ontdek de bunkers van Schiermonnikoog

  Activiteiten op Schiermonnikoog

  Vliegeren, schelpen zoeken op het strand, spelen in het speelnatuur van OERRR of een bezoekje aan de vogelkijkhut van de Westerplas. Ook kun je de diverse musea op Schiermonnikoog bezoeken. Zo leer je in het Bezoekerscentrum alles over de natuur van het eiland. En vergeet ook zeker niet om naar het Schelpenmuseum te gaan. Je mag je auto niet meenemen naar Schiermonnikoog. Het eiland verken je wandelend of op de fiets. Zelfs paardrijden kan hier! Heb je toch even iets minder zin om zelf actief te zijn? Dan kun je het eiland over met de huifkar.

  Fietsen op Schiermonnikoog

  Speelnatuur

  Ga met de kinderen naar het spannende speelnatuur van OERRR het Hazenweitje en de Berkenplas. Dit ligt vlak bij het dorp. Klauter op de boomstammen, kruip in de wilgentunnel, speel in het zand of pomp het water van de plas op met de waterpomp. Of ga mee met de activiteiten van OERRR. 

  Speelnatuur

  November Wandelmaand

  De eilanders hebben november uitgeroepen tot Wandelmaand. Een maand vol leuke wandelingen & excursies, met en zonder gids, waarbij nauw wordt samengewerkt met Natuurmonumenten.

  ga mee op excursie

  Wandelroute duin en strand

  In het najaar kleurt het Rif van Schiermonnikoog helemaal rood van de zeekraal en schorrenkruid.

  Doe de wandeltocht

  Zeehonden

  Rondom het eiland zijn zeehonden niet moeilijk te vinden. Wandel eens over het strand en spot een zeehond op een van de zandbanken.

 • Wandelen

  Wandelroute Nationaal Park Schiermonnikoog, duin en strand (Friesland)

  Welk seizoen je ook door het Nationaal Park Schiermonnikoog wandelt, er is altijd wat te beleven. Ontdek in het late voorjaar orchideeën, duik in de zomer in de zee en spot in het najaar en winter veel trekvogels. En wie weet kom je tijdens de wandeling ook nog een zeehond op ...

  • 15.14 km
 • Hardlopen

  Trailrun Schiermonnikoog (Friesland)

  Deze trailrun route steekt meerdere malen de eerste duinrand over om door het naaldbos met zijn kronkelende paadjes, dieper het eiland in te dringen. Er is rekening met het broedseizoen gehouden zodat de Trailrun Schiermonnikoog het gehele jaar door gelopen kan worden.

  • 20.71 km
 • Nationaal Park Schiermonnikoog

  Agenda

  Grazers in de duinen
  wo 11 dec
  Dieren spotten

  Grazers in de Schiermonnikoogse duinen

  Struintocht in het duingebied op zoek naar sporen van grote én kleine grazers en naar bijzondere bloemen en planten. En wie weet komen we de grazers zelf ook wel tegen.

  Vogels kijken
  do 12 dec
  Dieren spotten

  Wintervogels kijken op Schiermonnikoog

  Op stap met kijker en telescoop om de mooiste vogels van het eiland te spotten

  Avondwandeling Schiermonnikoog
  di 17 dec
  Wandelen

  Avondwandeling op Schiermonnikoog

  Wandel mee door de mooiste straatjes van het dorp, via de duinen, naar de 'brandende' vuurtoren. Onderweg vertelt de gids over de geschiedenis van het eiland en de avondlijke natuur.

  Bezoekersinformatie

  Bereikbaarheid

   Bezoekerscentrum Schiermonnikoog
  • Torenstreek 20, 9166 ZP Schiermonnikoog (FR)
  • (0519) 53 16 41
  • [email protected]
  • Parkeerplaats P1 SchiermonnikoogZeedijk, 9976 VM Lauwersoog (GR)Routebeschrijving

   Vanaf hier naar Bezoekerscentrum Schiermonnikoog: Het is niet mogelijk de auto mee te nemen naar Schiermonnikoog. Vanaf de terminal naast de parkeerplaats gaan een veerdienst en een sneldienst. Kaartverkoop veerdienst Lauwersoog Schiermonnikoog Bij aankomst op de Veerdam wacht een aansluitende bus naar het dorp. Het bezoekerscentrum bevindt zich in het dorp op een kleine 100 meter van de voet van de witte Watertoren.

   Parkeerplaats P2 SchiermonnikoogZeedijk, 9976 VM Lauwersoog (GR)Routebeschrijving

  Toegankelijkheid

  Huisregels

  Praktisch

  Nationaal Park Schiermonnikoog

  Nieuws van de boswachter

  Direct naar

  Nationaal Park Schiermonnikoog

  Wat wij hier doen

  Onderhoud van de duinen

  De afgelopen jaren groeien de duinen op Schiermonnikoog steeds verder dicht met verschillende bomen. Daardoor stuiven de duinen steeds minder. Ook de konijnen die veel in de duinen graasden, zijn door ziektes verdwenen. De open duinen en de dieren in deze open duinen verdwijnen. Als Natuurmonumenten zetten wij ons in voor het herstel van de duinen. Met vrijwilligers komen we regelmatig bijeen om de duinen te onderhouden. Help jij ook mee?

  logo