De ongerepte natuur, de ruimte om je heen, hoe de wolken samenpakken boven de kwelder en de geur van de zee. Dat vind ik zo heerlijk aan Schiermonnikoog! In de zomer is Schiermonnikoog een bruisend vakantie eiland. In het voor- en najaar keert weer de rust. Tijd voor een eindeloze wandeling op het strand. Vanaf de dijk met uitzicht over het wad kijk ik graag naar vogels die langs het eiland trekken.
Boswachter van dit gebied
Schiermonnikoog is een eiland van rust, ruimte en ongerepte landschappen. Vanwege de bijzondere natuur is bijna heel het eiland sinds 1989 een Nationaal Park. Het eiland heeft een groot variatie aan planten en dieren. Fietsend of wandelend ontdek je de mooiste plekken van het Nationaal park: het wad, de Noordzeestrand, de kwelder, de duinen en het bos. Ga op avontuur, beleef Schiermonnikoog!
In het voor- en najaar doen veel trekvogels het eiland aan en gebruiken het als ‘tankstation’. In het voorjaar broeden er grote kolonies meeuwen en lepelaars op de kwelders. Vanaf de bank van Banck op e dijk is de uitzicht op het wad echt prachtig. Bij laag water zie de vogels in de rustig hun voedsel bij elkaar scharrelen. Natuurmonumenten organiseert regelmatig (broedvogel)excursies in het Nationaal Park. Ga eens met de boswachter op stap, het is echt de moeite waard!
Ten oosten van van de Kooiduinen ligt de kwelder van Schiermonnikoog. Bij stormvloed (extra hoog water) stroomt dit gebied helemaal onder zeewater. Van 15 april tot 15 juli is een deel van de Oosterkwelder afgesloten om vogels de nodige rust te bieden om hun kuikens groot te brengen. Buiten het broedseizoen om kun je er uren lang dwalen en vogels kijken. In de zomer zijn de paars bloeiende lamsoor velden een lust voor het oog.
Loop je op het strand van Schiermonnikoog? Let dan goed op, want misschien zie je wel een zeehond. Dichtbij het strand heb je zandplaten waar regelmatig zeehonden op liggen te zonnebaden.
Ga eens lekker fietsen of wandelen in de duinen. In de duinvalleien van het Nationaal Park vind je in de zomer volop bloemen. De duinen van Schiermonnikoog staan bekend om hun vele orchideeën en bijzondere vlinders. In het Kapenglop en in de Westerduinen vind je nog hoge stuifduinen. In de steile randen daarvan broedt de oeverzwaluw.
Duinen Schiermonnikoog
In de Tweede Wereldoorlog bouwden de Duitsers verschillende bunkers op het eiland. Een van deze bunkers is de Wassermann bunker. Ooit ingericht als uitkijkpost. Tegenwoordig is deze bunker nog toegankelijk. Neem eens een kijkje en geniet van het uitzicht over het eiland. Als je meer wilt weten van de bunkers, kun je een bezoek wagen aan het Bunkermuseum. Ook heeft Schiermonnikoog een goed onderhouden Eendenkooi. Vroeger belandden de gevangen eenden in de pan. Tegenwoordig vangt de kooiker alleen nog eenden voor onderzoek. Ga in het voorjaar mee met een excursie in de Eendenkooi!
Vliegeren, schelpen zoeken op het strand, spelen in het speelnatuur van OERRR of een bezoekje aan de vogelkijkhut van de Westerplas. Ook kun je de diverse musea op Schiermonnikoog bezoeken. Zo leer je in het Bezoekerscentrum alles over de natuur van het eiland. En vergeet ook zeker niet om naar het Schelpenmuseum te gaan. Je mag je auto niet meenemen naar Schiermonnikoog. Het eiland verken je wandelend of op de fiets. Zelfs paardrijden kan hier! Heb je toch even iets minder zin om zelf actief te zijn? Dan kun je het eiland over met de huifkar.
Ga met de kinderen naar het spannende speelnatuur van OERRR bij speelbos het Hazenweitje en rond de Berkenplas. Klauter op de boomstammen, kruip in de wilgentunnel, gebruik de trekpont, speel in het zand of pomp het water van de plas op met de waterpomp. De familieroute Berkenplas is voor iedereen toegankelijk gemaakt. De route brengt je langs de verschillende onderdelen van speelnatuur.
Lekker ravotten in het kreupelhout, kliederen met water en zand bij de waterpomp en kruipen door de griezelgreppel van wilgenstruiken. Bij speelnatuur Schiermonnikoog kun je de hele dag spelen, bouwen, experimenteren met de elementen, insecten zoeken en nog veel meer....
Speelnatuur Schier
Even uitwaaien en de gedachten verzetten in de natuur. In deze rare tijden is dat voor veel mensen heel belangrijk. Wandelen door de natuur geeft je een groot vrijheidsgevoel en daar wordt je gelukkig van. Op de website van Natuurmonumenten kun je routes downloaden en zelf op pad gaan door de natuur van Nationaal Park Schiermonnikoog. In deze tijd van het jaar zijn de trekvogelroute en de winterwandeling door duin, strand en bos zeker een aanrader!
Met zijn brede stranden, uitgestrekte kwelders en witte stuifduinen is Schiermonnikoog zeker één van de mooiste natuurgebied van Nederland. Natuurmonumenten doet er alles aan om de waardevolle eilander natuur te beschermen en te behouden maar toch blijven soorten verdwijnen. Door een kleine gift te doen kun je de natuur van Schiermonnikoog helpen.
Doe een giftVanaf hier naar Bezoekerscentrum Schiermonnikoog: Het is niet mogelijk de auto mee te nemen naar Schiermonnikoog. Vanaf de terminal naast de parkeerplaats gaan een veerdienst en een sneldienst. Kaartverkoop veerdienst Lauwersoog Schiermonnikoog Bij aankomst op de Veerdam wacht een aansluitende bus naar het dorp. Het bezoekerscentrum bevindt zich in het dorp op een kleine 100 meter van de voet van de witte Watertoren.
Door stikstof uit de lucht groeien de duinen op Schiermonnikoog steeds verder dicht met bomen en struiken. Daardoor stuiven de duinen steeds minder. De open duinen en de dieren in deze landschap verdwijnen. Als Natuurmonumenten zetten wij ons in voor het herstel van de duinen. Met vrijwilligers komen we regelmatig bijeen om de duinen te onderhouden. Help jij ook mee?