Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

Bijzondere vondst tijdens juttersexcursie op Schiermonnikoog

19 augustus 2015 | Renée Nitters

Half augustus deden deelnemers aan de juttersexcursie op Schiermonnikoog wel een heel bijzondere vondst! Het Vrijwilligers Collectief van Nationaal Park Schiermonnikoog vond bij paal 5 een één meter lange gladde haai.

Bijzondere vondst tijdens juttersexcursie op Schiermonnikoog

Strandvondsten

De jutterstocht op Schiermonnikoog is altijd een leuke en spannende excursie. Wat zou er vandaag allemaal aan het strand te vinden zijn? Deze keer was het een gladde haai. De ogen en een deel van de kieuwen waren al weg, maar voor het overige was de haai nog helemaal gaaf. Boswachter Cynthia Borras: 'de huid van de haai voelt een beetje aan als schuurpapier. Aan de onderkant kun je de karakteristieke haaienbek zien'.

placeholder

Fotograaf: Francine VenselaarKenmerken gladde haai

'De gladde haai heeft geen scherpe tanden, maar platte tanden waar hij schelp- en schaaldieren mee openbreekt. Gladde haaien leven dicht onder de kust, onder andere in de Noordzee, tot een diepte van zo'n 200 meter'.

Zelf op zoek naar zeeschatten

Zin gekregen om zelf eens langs de vloedlijn te kijken wat er is aangespoeld na een stevige storm? Op zaterdag 22 augustus vertrekt er om 10.00 uur weer een juttersexcursie vanaf bezoekerscentrum Schiermonnikoog. Aanmelden kan via de site van het Nationaal Park Schiermonnikoog.

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo