Ga direct naar inhoud
Nieuws

Bouw informatiecentrum Het Baken vordert gestaag

23 februari 2021 | Cynthia Borras

Wie vanaf de Reeweg het dorp van Schiermonnikoog in komt, ziet het direct: naast de legendarische Tox Bar wordt hard gebouwd. Er verrijst een multifunctioneel gebouw, dat meer en meer vorm krijgt en komend voorjaar zijn deuren open doet. Informatiecentrum Het Baken is dé plek voor het boeken van excursies, activiteiten en accommodatie op Schiermonnikoog.

Informatiecentrum Het Baken

Friese ontwerp met Groningse bakstenen

Het Baken is ontworpen door de Friese architecte Nynke Rixt Jukema uit Leeuwarden, in samenwerking met Bètha Architecten uit Burgum. Het gebouw is duurzaam ontworpen en wekt straks haar eigen energie op. Vanaf de straat is de buitenkant van het gebouw met zijn Groninger rode bakstenen goed herkenbaar. Begin februari werd het glas van de "lichtstraat" op het dak van het gebouw gelegd. Eindelijk is het gebouw voor het eerst helemaal dicht. Beneden begint de ruimte ook zijn vorm te krijgen. Daar komen de balie, de tentoonstelling en de winkel. Op de bovenverdieping bevinden zich de werkplekken voor de teams van VVV en Natuurmonumenten. De oplevering van het gebouw staat in april gepland. In de meivakantie hopen wij de deuren van het centrum te kunnen openen om onze gasten te verwelkomen.

Schiermonnikoog begint bij Het Baken

Het Baken is dé plek voor het boeken van excursies, activiteiten en accommodatie. Je kunt er ook terecht voor algemene informatie over Schiermonnikoog, met haar rijke cultuurhistorie, authentieke bezienswaardigheden en prachtige flora en fauna van het Nationaal Park.

In de tentoonstelling maak je op interactieve wijze kennis met het Nationaal Park, de rijkdom van Werelderfgoed Waddenzee en de bijzondere plaats die Schiermonnikoog daarbij inneemt. Sta oog in oog met de zeehond en de lepelaar, bewonder de sterrenhemel boven het eiland, bestudeer de unieke flora en fauna en ervaar de seizoenen op Schiermonnikoog. Ook vind je in de winkel van Het Baken Wadden- en streekproducten, souvenirs, speurtochten en de mooiste wandel- en fietsroutes van Schiermonnikoog.

Duinen Schiermonnikoog

Samen

De bouw van het nieuwe bezoekerscentrum is een gezamenlijk initiatief van gemeente Schiermonnikoog, Natuurmonumenten, Nationaal Park Schiermonnikoog, de VVV en het huidige bezoekerscentrum. Naast grote bijdragen van Het Waddenfonds, de Provincie Fryslân, de gemeente Schiermonnikoog en Natuurmonumenten hebben tal van andere, lokale en regionale sponsors bijgedragen om dit project mogelijk te maken. Natuurmonumenten gaat het centrum in samenwerking met de VVV Schiermonnikoog exploiteren. 

 

Cynthia Borras
Cynthia Borras