Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Hiermee tonen we advertenties op basis van jouw interesse en kun je informatie delen via social media. Als je verdergaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt. Meer weten en instellingen.

Nieuws van de boswachter

De wilde appels van Schiermonnikoog

16 september 2015 | Renée Nitters

Van bomen krijg je niet snel genoeg, of wel? Bossen en bomen zijn bijna overal. In Drenthe, bossen vind je op de Veluwe elfs in Oost Groningen tref je de meest bijzondere bossen aan. Maar verwacht je ook veel bijzondere bomen op Schiermonnikoog?

De wilde appels van Schiermonnikoog

Bijzondere bomen

Boswachter Cynthia Borras van Natuurmonumenten loopt een rondje met ons over het eiland Schiermonnikoog. Bij de Westerplas, net even buiten het dorp, blijft ze stil staan en wijst naar de verschillende plekken langs het schelpenpad waar appelbomen staan. Appelbomen op een Waddeneiland? Borras: 'ja, en niet alleen hier bij de Westerplas, maar ook her en der verspreid in de duinen op Schiermonnikoog zie je oude appelbomen staan. Hoe dat komt?

Hoe komen ze daar?

Nou vervolgt Borras, in de jaren vijftig brak de ziekte myxomatose onder de konijnen op het eiland uit. Een groot deel van de konijnenpopulatie legde het loodje. Aangezien konijnen dol zijn op appelzaailingen, kregen die zonder al die knabbelende konijnen de kans om uit te groeien tot de huidige fruitbomen. Ook het toenemende toerisme in de jaren vijftig en zestig maakte dat veel toeristen wel eens een appeltje weggooiden langs de kant van een wandelpad of bij de camping. En zo krijg je bomen die je niet direct op een Waddeneiland verwacht. Eilander Tijs Visser deed veel onderzoek naar de verschillende wilde appelsoorten op Schiermonnikoog. Hij lukte hem om uit alle verschillende appelsoorten een nieuw soort te kweken: de Ambrosappel, genoemd naar zijn vader Ambrozius.

Dode boom is speelnatuur

Halverwege de route stopt Borras ineens midden in het enige dennenbos dat Schiermonnikoog rijk is. Er ligt een gigantisch grote Corsicaanse den op het wandelpad. Inmiddels is door de vele wandelaars een pad om de boom heen ontstaan. Borras: 'ja, de boom ligt hier al sinds een najaarsstorm die op 28 oktober 2013 over het eiland woedde en heel wat bomen ontwrichtte'.

Een van de oudste bomen va

placeholder

Fotograaf: Cynthia BorrasBron: Natuurmonumentenn het eiland

De boom had een bijzondere drietandvorm. Alle eilanders kenden de boom, het was één van de oudste bomen op het eiland. De boom was niet bestand tegen de storm die in 2013 met 154 kilometer per uur over eiland raasde. 'We vonden het jammer om deze reus in plakje te zagen en af te voeren. Samen met de eilanders besloten we de reus te laten liggen. Tegenwoordig oefent de omgevallen boom grote aantrekkingskracht uit op kinderen. Je kunt er fantastisch spelen en hutten bouwen. Echte OERRR natuur! Zo leeft het dode hout niet alleen voor dieren en planten, maar biedt ook kinderen een prachtige speelplek!'

Bomen geven leven

Vind je het ook belangrijk dat Nederland groen blijft? Nederland groeit. Steeds meer mensen genieten van de weinige natuur die we nog in Nederland hebben. Tijd om nieuwe natuur aan te planten, want van natuur krijg je nooit genoeg. Aan de westzijde van Kasteel de Haar bij Utrecht gaat Natuurmonumenten Parkbos de Haaraanplanten, waar je straks kunt wandelen, struinen en spelen.

Nieuw parkbos op landgoed Haarzuilens

Parkbos de Haar wordt een gevarieerd bos met ligweides en veel verschillende bomen en planten. Er komen wandelpaden, struinpaden, een fietspad, vijvers en speelplekken. Kortom, een heerlijk bos om in rond te dwalen en te ontspannen. De eerste bezoekers zijn vanaf het voorjaar 2016 welkom!

KOOP EEN BOOM IN ON

placeholder

S NIEUWE BOS!

Om Parkbos de Haar te realiseren, is jouw hulp hard nodig. Er zijn maar liefst 70.000 bomen nodig! Koop een boom en kom deze persoonlijk planten in Haarzuilens.

Meld je hier aan >>

Renée Nitters

Boswachter Communicatie en Beleven beheereenheid Groningen en Noord-Drenthe

logo